Zi de sărbătoare în apropiere de granița României. Croația trece oficial la moneda euro și aderă la Schengen

Mihnea Tălău 01.01.2023, 17:31
Zi de sărbătoare în apropiere de granița României. Croația trece oficial la moneda euro și aderă la Schengen

Croația a trecut la moneda euro și a intrat în spațiul Schengen fără pașapoarte la 1 ianuarie, două etape importante pentru această țară după ce a aderat la UE în urmă cu aproape un deceniu.

Al 20-lea membru al zonei euro

La miezul nopții, ora locală, națiunea balcanică a spus adio monedei sale Kuna pentru a deveni al 20-lea membru al zonei euro.

De asemenea, a devenit cea de-a 27-a națiune din zona Schengen, cea mai mare din lume, care nu necesită pașapoarte și care permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să se deplaseze liber printre membrii săi.

Experții spun că adoptarea monedei euro va ajuta la protejarea economiei Croației într-un moment în care inflația este în creștere în întreaga lume, după ce invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente și combustibil.

Cum a reușit de fapt Croația să câștige votul Austriei pentru intrarea în Schengen. Planul la care a recurs

Dar sentimentele în rândul croaților sunt amestecate: deși salută sfârșitul controalelor la frontieră, unii sunt îngrijorați de trecerea la moneda euro, grupurile de opoziție de dreapta afirmând că aceasta avantajează doar țările mari, precum Germania și Franța.

„Vom plânge pentru kuna noastră, prețurile vor crește vertiginos”, a declarat Drazen Golemac, un pensionar de 63 de ani din Zagreb, transmite RFI.

Mulți croați se tem că introducerea monedei euro va duce la o creștere a prețurilor, în special că întreprinderile vor rotunji prețurile atunci când vor face conversia.

Rata inflației din Croația a ajuns la 13,5% în noiembrie

Croația, o fostă republică iugoslavă de 3,9 milioane de locuitori care a dus un război de independență în anii ’90, a aderat la Uniunea Europeană în 2013.

„Euro aduce cu siguranță stabilitate și siguranță economică”, a declarat Ana Sabic de la Banca Națională a Croației (HNB) pentru agenția franceză de presă AFP.

Experții spun că adoptarea euro va reduce condițiile de împrumut pe fondul dificultăților economice.

Rata inflației din Croația a ajuns la 13,5% în noiembrie, față de 10% în zona euro.

Analiștii subliniază că membrii estici ai UE cu monede din afara zonei euro, cum ar fi Polonia sau Ungaria, au fost și mai vulnerabili la creșterea inflației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...