Greva de la STB a dezvăluit o parte dintre problemele cu care societatea de transport se confruntă de ani buni. Pentru că atât conducerea cât și primăria își doresc reforma la STB, astfel încât bucureștenii să beneficieze de călătorii demne de o capitală europeană, primarul Nicușor Dan a vorbit despre schimbările ce urmează să fie luate în considerare în viitor.
Timp de cinci zile, traficul din București a fost afectat de lipsa autobuzelor și tramvaielor de pe traseu, ca urmare a grevei pe care angajații STB au desfășurat-o. Dincolo de nemulțumirile șoferilor și vatmanilor, exprimate inclusiv de liderii sindicali, societatea de transport are nevoie de îmbunătățiri. Despre reforma STB a vorbit recent și primarul Nicușor Dan, care a anunțat mai multe schimbări.
Edilul Bucureștiului a vorbit luni, la B1 TV, despre greva care a blocat Capitala timp de cinci zile. Primarul Nicușor Dan a menționat că Societatea de Transport Bucureşti a suferit pierderi de 13-14 milioane de lei ca urmare a situației. De asemenea, șeful Primăriei Capitalei a precizat că cei responsabili pentru greva ilegală de la STB vor trebui să suporte consecințele legale.
„Există o pierdere cam de 13-14 milioane de lei. (…) Această companie este subordonată Consiliului. Are o adunare generală, un consiliu de administraţie şi un director. Tot ce au făcut aceste conduceri ale societăţii de transport a fost să aplice legea şi contractele între ea şi diferiţi angajaţi.
În momentul acesta s-au constituit comisii de disciplină care analizează ce s-a întâmplat, iar în urma acestor comisii de disciplină o să vedem inclusiv oameni cărora li se va desface contractul de muncă, pentru că realmente nu au respectat ceea ce scrie în el”, a spus Nicuşor Dan, pentru B1Tv.
Primarul Capitalei a ținut să puncteze din nou faptul că sindicatul STB reprezintă principalul responsabil pentru situația tensionată care a escaladat cu greva din urmă cu mai bine de o săptămână. Totodată, Nicușor Dan a explicat faptul că liderii sindicali obișnuiau să „facă legea” în interiorul companiei, astfel că dorința noii conduceri de a moderniza societatea a deranjat conducerea aflată în umbră.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Ani de zile această societate a fost condusă practic de sindicat. Am vorbit cu oameni care mi-au spus: Nu intrai în sindicat, primeai turele cele mai grele sau stăteai sau nu ţi se repara maşina. Şi în sfârşit există o încercare de a organiza această societate de transport public în mod profesionist, pe bază de principii de management. Şi de aici a venit această solicitare care părea absurdă, de demitere a directorului general”, a spus Nicuşor Dan.
Edilul-șef a ținut să precizeze că situația STB a fost pusă pe linia de plutire, după ce la debutul mandatului său societatea număra datorii de 1,2 miliarde de lei. În plus, Nicușor Dan a punctat faptul că urmează să se facă mai multe controale și va fi implementat un sistem informatic pentru toate autobuzele, astfel încât să poată fi monitorizată activitatea de pe traseu.
„O să fim foarte atenţi la consumul de motorină. O să fim foarte atenţi la acele creşteri artificiale de venituri, prin chematul oamenilor din zile libere. O să fim foarte atenţi la urmărirea prin cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Transport Public a respectării orarelor. O să avem în continuare controale şi o să implementăm foarte curând un sistem unitar informatic pe toate autobuzele, astfel încât să vedem cine pleacă, din vina lui, în întârziere din staţie”, a declarat edilul general.
De asemenea, există discuții inclusiv despre externalizarea unor activități, precum paza. Nicușor Dan a precizat că angajații care se ocupau până în prezent de acest serviciu urmează să fie direcționați către activitățile de control sau curățenie.