EXCLUSIV

Căpșuni românești de aprilie. Bogdan Burlacu, producător de lângă București: „A căzut un mit”. Evoluția prețurilor

Alexandru Catalan 29.04.2022, 19:06
Căpșuni românești de aprilie. Bogdan Burlacu, producător de lângă București: „A căzut un mit”. Evoluția prețurilor

Căpșuni românești de aprilie? impact.ro a stat de vorbă cu Bogdan Iulian Burlacu, un întreprinzător din Periș, de lângă București, care scoate anual, timp de mai multe luni, o producție de zece tone de căpșuni .

Un producător de căpșuni de lângă București, despre fructele românești de aprilie

Căpșunile românești de luna aprilie nu mai sunt doar un mit. Ele există, ba chiar de câțiva ani buni, și se vând foarte bine, chiar dacă la un preț piperat pentru multe buzunare. Și chiar dacă mulți dintre noi le numim trufandale, căpșunile trăiesc și se coc primăvara la doar câțiva kilometri de București, în zona Perișului a județului Ilfov.

„Cei care spun că nu există căpșuni de România în luna aprilie îi invit la noi, aici, la Periș. Am 3.000 de metri pătrați cultivați doar cu căpșune, în acest an. Mai mult, anul acesta, spre deosebire de cel trecut, prima producție a fost deja scoasă la vânzare încă de la mijlocul lunii aprilie. În 2021, spre exemplu, am avut prima recoltă spre 25 aprilie. Anul ăsta, așa cum a fost el, cu o primăvară mai friguroasă, am ieșit cu primele fructe la vânzare încă din 15 aprilie”, a declarat pentru impact.ro, Bogdan Iulian Burlacu, legumicultor din tată în fiu, așa cum se autocaracterizează cu mult umor.

Căpșuni românești de aprilie
Cei care vor să simtă iar gustul căpșunilor românești au acest prilej cumpărând fructele chiar de la producători de lângă București

Prețul kilogramului de căpșuni în 2022 va fi identic cu cel de anul trecut

Mai mult, același Burlacu susține că prețul kilogramului de căpșune nu s-a modificat în acest an:

„Și în 2021, și în 2022, am avut același preț pentru luna aprilie. 40 de lei kilogramul! Sigur, nu e ieftin. O mare parte din costuri se duc la plata gazului, fiindcă în seră ai nevoie de căldură. Dar am reușit să păstrăm prețul în 2022, chiar dacă, după cum știm cu toții, tariful gazului s-a dus mult în sus!”.

El susține că după 1 mai prețul kilogramului de căpșuni românești începe să scadă.

„Luna aprilie vine cu cel mai mare tarif. Și e normal să fie așa. Apoi, prețul la kilogram începe să scadă! Nu însă și calitatea! Am curajul să afirm că produsele noastre au gust autentic de căpșune. Din aprilie până iunie! Nu cultiv căpșuni de foarte mult timp. Doar de trei ani. Dar m-am apucat de povestea asta fiindcă într-un an nu am reușit să găsesc în această parte a țării niciun fel de căpșune pe gustul meu! Și atunci mi-am spus că trebuie să fac asta!”, precizează același întreprinzător.

Bogdan Iulian Burlacu afirmă că producția sa anuală e de circa zece tone. Pe care o vinde integral.

„Cea mai mare parte a producției mele se vinde din vorbă în vorbă. Sau pe internet. Chiar azi, înainte să stau de vorbă cu dumneavoastră, am încărcat 20 de kilograme în mașina unui domn venit special de la Constanța. Prin supermarketuri marfa mea ajunge mai puțin. După 1 Mai am un contract cu cei de la Carrefour și cred că cei din zona magazinelor de la Băneasa, dar și cei din Ploiești, vor putea gusta căpșuni de aici, de la noi, din zona Buriaș, Periș!”, indică Burlacu.

O vreme, întreprinzătorul nostru a mers la două „capete”, căpșuni și roșii, dar susține că a renunțat la roșii în favoarea celor dintâi.

„Am păstrat o parcelă și pentru roșii, că mai am încă clienți care vin la poarta mea și-mi cer roșii românești. Dar accentul l-am pus mai nou pe căpșuni. Și nu m-a dezamăgit deloc planta asta!”, conchide același fermier de lângă București.

Urmăriți Impact.ro și pe