Amenzi de 15.000 de lei dacă vânzătorii nu fac asta în pieţe. Ce trebuie să fie scris pe eticheta fiecărui produs

Ana Anitoiu, Camelia Moldoveanu 24.06.2021, 20:45
Amenzi de 15.000 de lei dacă vânzătorii nu fac asta în pieţe. Ce trebuie să fie scris pe eticheta fiecărui produs

Vânzătorii din piețe s-ar putea alege cu amenzi de până la 15.000 de lei dacă nu se vor conforma unei reguli. Iată ce trebuie să fie scris pe eticheta fiecărui produs comercializat la tarabă, fie că este vorba despre un sac de cartofi cu greutatea de 20 de kilograme sau despre o simplă legătură de pătrunjel.

Ce regulă trebuie să respecte vânzătorii din piețe

Potrivit legii, vânzătorii din piețe trebuie să aibă câte o etichetă la fiecare produs. Pe aceasta trebuie să existe, pe lângă denumirea produsului și prețul acestuia, și locul de origine, data și ora recoltării. Altfel, comercianții de fructe și legume riscă să plătească amenzi de până la 15.000 de lei. Inspectorii Direcției Agricole vor face verificări în piețele din România până la data de 2 iulie.

“Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă, să spunem că a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar”, a explicat Virgil Țânțaș, directorul Direcției pentru Agricultură Maramureș.

Amenzi de 15.000 de lei daca vanzatorii nu fac asta in piete. Ce trebuie sa fie scris pe eticheta fiecarui produs
Bancnote numarate de o persoana

Ce părere au unii dintre comercianți

În România, unii dintre comercianții din piețele agroalimentare riscă să devină buni de plată. De exemplu, în Baia Mare, din zece tarabe doar două afișează date despre produse, dar și acelea incomplete.

“Noi suntem producătorii, noi producem, sunt foarte gustoase. Adică să punem pe fiecare? O să punem. Nu ne-a spus nimeni că trebuie. Dacă trebuie, punem. Controale să vină, să ne controleze pe noi, producătorii și cine cumpără din alte părți, din Turcia și vinde ca și căpșuni românești, numai pe ei să-i controleze, nu numai pe noi”, a spus unul dintre comercianți, la Digi 24.

Un român a avut parte de o surpriză neplăcută când a tăiat o roșie cumpărată din piață

Recent, un român a iscat un adevărat scandal după ce a avut o surpriză neplăcută atunci când a tăiat pe care o cumpărase din piața Obor. El a acuzat producătorii că stropesc produsele cu substanțe toxice, iar legumicultorii s-au apărat. Vezi AICI ce a găsit bărbatul în roșie și ce explicații au dat legumicultorii!

”Ne omorâți cu zile ca să faceți bani. De unde aveți roșii coapte când afară plouă de rupe, frig a fost până de curând și soare mai deloc? Cu ce le stropiți? Foarte normal ar fi ca cel care vinde roșii în piață sau orice altceva să aibă trecut pe lângă certificatul de producător și cu ce a stropit și tratat plantele. Nimeni, niciodată nu îi verifică pe fermierii ăștia”, a scris românul pe un grup al legumicultorilor.