Când vor trebui să „facă armata” și bărbații de până la 63 de ani. Războiul din Ucraina schimbă legile din România

Andra Daoud 08.03.2022, 14:41
Când vor trebui să „facă armata” și bărbații de până la 63 de ani. Războiul din Ucraina schimbă legile din România

Războiul din Ucraina schimbă legile în România. Actele normative aflate în vigoare sunt completate și modificate de politicieni, astfel încât țara noastră să fie pregătită în cazul izbucnirii unui conflict. Ce se întâmplă cu serviciul militar și ce categorii de bărbați vor trebui să facă armata în viitor. Actul normativ mai aduce câteva modificări importante.

Când vor trebui să „facă armata” și bărbații de până la 63 de ani

Un nou proiect de lege sugerează că bărbații cu vârste sub 35 de ani nu ar fi suficienți pentru încorporare, în cazul unui conflict, astfel că ar putea fi chemați în armată și bărbații cu vârste de până la 63 de ani. Proiectul introduce un nou concept pentru apărarea națională: cetățeanul de rând cu obligații militare. Această categorie de bărbați vor fi persoane care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, după ce proiectul de lege va deveni aplicabil.

Potrivit Legii nr. 446/2006, cetățenii încorporabili sunt bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc anumite criterii pentru a putea efectua serviciul militar. Autoritățile vor să schimbe acest lucru și să extindă pragul de vârstă și după 35 de ani, până la 63, mai exact.

Astfel, în cazul stării de mobilizare sau de război, vor putea fi chemați în scopul îndeplinirii serviciului militar activ și bărbații cu vârste de până la 63 de ani. Serviciul militar activ pentru cei cu astfel de obligații militare va avea o durată de 6 luni pentru toate armele. După această perioadă, bărbații vor fi trecuți în rezervă.

Când vor trebui să „facă armata” și bărbații de până la 63 de ani. Războiul din Ucraina schimbă legile din România
Bărbații ar putea fi chemați în armată până la vârsta de 63 de ani

Cetățenii plecați în altă țară vor trebui să se prezinte în România

Proiectul de lege mai prevede ca cetățenii încorporabili, rezerviștii și voluntarii să se prezinte dacă primesc ordin de chemare. În cazul în care este instituită stare de asediu sau stare de război, bărbații care au domiciliul în România, dar locuiesc peste hotare și care sunt încorporabili vor avea la dispoziție 15 zile din momentul notificării, pentru a se prezenta la îndeplinirea serviciului militar.

Proiectul de lege mai aduce o noutate: o stare specială care ar putea fi declarată de autorități, pe lângă cele deja existente. Este vorba despre situația de criză cu impact asupra securității și apărării naționale, pe care autoritățile o vor putea invoca, dacă vor considera că este necesar. Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Suprem de Apărare a Țării se vor ocupa de gestionarea acestei situații.

După ce proiectul va fi aprobat, cetățenii români, atât bărbați, cât și femei, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani vor putea participa, la cerere, la un program de instruire militară de bază. Acesta va avea o durată de patru luni, iar cei care îl parcurg vor avea calitatea de militar voluntar în termen, conform avocatnet.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe