Când vor ajunge noile buletine și în București. Până la finalul lui 2022 toți românii ar putea avea acces la ele

Ioana Bucur 03.08.2021, 19:19
Când vor ajunge noile buletine și în București. Până la finalul lui 2022 toți românii ar putea avea acces la ele

Autoritățile au dezvăluit când vor ajunge noile buletine și în București. Românii ar trebui să aibă acces la noul tip de carte de identitate înainte de sfârșitul anului 2022.

Când vor ajunge noile buletine și în București

Cardul electronic va înlocui actuala carte de identitate. Noul document va putea fi folosit pentru a scurta procesul birocratic, pentru accesarea digitală a diplomelor, pentru emiterea actelor digitale de stare civilă sau a carnetului de conducere, a explicat Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Întrebat când vor ajunge noile buletine și în București, acesta a declarat că acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, peste 12 luni, iar până în 2022 ar trebui să fie generalizat în întreaga țară.

„În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetăţenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii ţări. Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii ţări.

Cardul trebuie să reprezinte cheia de acces la sistemele informatice în care sunt conţinute diverse informaţii, astfel încât fiecare cetăţean să aibă posibilitatea să se autentifice în aceste sisteme informatice ale administraţiei publice şi nu numai, să poată solicita prestarea unor servicii, să-şi poată asuma şi să poată semna anumite cereri, declaraţii pe care le formulează”, a spus pentru Digi24, Cătălin Giulescu, chestor, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

Când vor ajunge noile buletine și în București
Primele imagini cu noul buletin electronic

Ce informații vor fi tipărite pe noul card de identitate

Noile buletine vor avea și un cip, iar informațiile vor fi tipărite pe ambele fețe. Pe verso, se vor regăsi următoarele: domiciliul, data emiterii și autoritatea emitentă, zona de citire automată cu caractere identificabile optic și zona cip.

Pe față vor fi trecute: denumirea statului eminent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului, cetățenia, data nașterii, codul numeri personal, numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului și imaginea facială a titularului.

Cartea electronică de identitate românească conţine toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie.

La cererea părinților sau a reprezentanților legali, o carte de electronică de identitate se va putea elibera și pentru minori, indiferent de vârstă. Trebuie precizat faptul că românii care nu vor dori să aibă buletin cu cip pot opta pentru varianta simplă, însă nu vor mai putea călători în străinătate doar în baza actului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...