Primele buletine electronice din România sunt emise la Cluj. Cât timp va trece până vor fi disponibile la nivel național

Stan Filon 02.08.2021, 15:11
Primele buletine electronice din România sunt emise la Cluj. Cât timp va trece până vor fi disponibile la nivel național

Apar primele buletine electronice! Cările de identitate biometrice vor apărea prima dată în Cluj-Napoca, unde vor fi testate înainte de a intra în producție în toată țara. Mai jos veți găsi detalii despre ce conțin în plus noile cărți de identitate, dar și ce se întâmplă dacă nu dorești să ai carte de identitate cu cip.

Primele buletine electronice din România sunt emise la Cluj-Napoca

Așadar, primii care se vor bucura de noile cărți de identitate biometrice din România vor fi clujenii, care vor beneficia de un proiect pilot. Acestea vor putea fi disponibile în întreaga țară, peste câteva luni de zile. Prima cerere pentru eliberarea unui buletin electronic a putut fi preluată luni, începând cu ora 13, la Cluj.

Noile buletine electronice vor fi produse la București, iar clujenii le vor primi în cel puțin zece zile, termen de execuție, plus un termen pentru transport. Vor trece câteva luni bune în care noile documente vor fi testate la Cluj, până să fie disponibile la nivelul întregii țări.

Primele buletine electronice din Romania sunt emise la Cluj-Napoca
Primele buletine electronice din Romania sunt emise la Cluj-Napoca

Ce conține noul buletin cu cip

  • Este recunoscut în afara granițelor țării.
  • Facilitează accesul la servicii publice prin preluarea funcționalității cardului de sănătate.
  • Poate fi solicitat și pentru copii, încă de la naștere.
  • Conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii, protecție suplimentară a identității, previne furtul de identitate.
  • Contribuie la reducerea birocrației, la flexibilizarea relațiilor cu autorităților publice.
  • În faza pilot vor fi reglate toate aspectele legate de implementare.

     

  • Noua carte de identitate va conține și semnătura cetățeanului, iar în varianta electronică va conține și amprentele.

Românii care nu vor un astfel de buletin electronic, din motive știute doar de ei, trebuie să afle că pot folosi în continuare buletinul clasic, iar când acesta expiră pot solicita eliberarea unei cărți de identitate clasice fără cip. Trebuie menționat însă faptul că cu buletinul clasic nu se va mai putea ieși din țară!

Noul document va înlocui treptat vechea carte de identitate, până în august 2023, conform termenelor stabilite prin regulament european. Românii cu buletin clasic vor mai putea ieși din țară foar dacă vor avea asupra lor pașaportyul electronic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...