Primele imagini cu noul buletin electronic. Cum arată și ce funcții noi are

Iancu Andreea 02.08.2021, 16:57

Au apărut primele imagini cu noul buletin electronic. De astăzi, cărțile de identitate din România se schimbă, autoritățile începând să emită astfel de documente electronice, ca o măsură care vizează alinierea țării noastre la regulamentului europeană, pe care toate statele membre ale Uniunii trebuie să îl respecte. Noua carte de identitate electronică are dimensiunea unui card bancar și poate stoca mai multe date biometrice ale posesorului.

Primele imagini cu noul buletin electronic. Ce funcții are cartea de identitate lansată astăzi

Românii vor beneficia începând de astăzi de noul buletin electronic, care nu doar că vine într-o dimensiune redusă, ci aduce și o mulțime de alte beneficii posesorilor săi. Pe lângă faptul că aceste cărți de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar, ele asigură și siguranța datelor beneficiarului, prin mai multe elemente. Noul buletin va avea un cip care stochează numeroase informații printre care două amprente digitale și una facială.

Pentru că actualele buletine sunt ușor de falsificat, noile cărți de identitate vor avea și alte elemente de siguranță, la fel ca în cazul celor pe care le posedă cetățenii altor state europene. Totuși, în ciuda faptului că autoritățile recomandă celor care trebuie să își schimbe buletinul să opteze pentru unul nou, în variantă electronică, românii vor avea posibilitatea de a opta tot pentru un buletin simplu, fără cip. Acesta va avea tot dimensiunea unui card bancar însă nu va putea fi folosit la graniță, pentru a ieși din țară.

Primele imagini cu noul buletin electronic
Noua carte de identitate electronică

Unde au fost lansate primele buletine cu cip

Primele buletine electronice au fost lansate prin intermediul unui proiect-pilot. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că dă startul emiterii acestei cărți de identitate la Cluj Napoca. Cu susținerea primarului Emil Boc și datorită eforturilor echipelor tehnice din cadrul Ministerului de Interne, noile buletine electronice vor ajunge la primii posesori, dintre cetățenii Clujului.

Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot, a declarat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.