Alexandru Rafila este membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. Acesta este de părere că relaxarea prea mult a restricțiilor poate să ducă la creșterea indicelui de infectare la o valoare peste 1.
Pentru ca epidemia să poată fi considerată încheiată, Rafila spune că este necesar ca indicele de transmitere să se mențină sub 1. Acesta a mai adăugat că, dacă toată lumea ar purta masca de protecție (și ar mai purta-o și corect), de asemenea, transmiterea virusului ar fi oprită în câteva săptămâni.
„Trebuie să menținem acest indice sub 1 sau să nu se depășească în mod obișnuit, pentru că, atunci numărul de cazuri va scădea și putem discuta despre închiderea acestei epidemii.
Ca să poți să ai astfel de perspective, trebuie ca indicele de transmisibilitate să fie la valori mai mici, 0,6-0,7, astfel încât să speri că într-un interval poți să discuți despre eliminarea transmiterii într-o țară”.
Despre măsurile de relaxare și despre protocolul elaborat de autorități, Rafila spune că e imposibil de evitat transmiterea sută la sută, indiferent de măsurile care se vor fi luat. Acesta și-a exprimat convingerea că protocolul elaborat nu va mai suferi modificări.
„Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecției, așa cum nu există siguranță pentru orice activitate umană. Al treilea element era legat de modul de respectare a măsurilor. Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește. Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește”.