Când vom avea alegeri parlamentare și locale în România. ”Vor fi comasate”. Procentul anunțat de Orban pentru PNL

Andrei Cezar 08.04.2020, 20:02
Când vom avea alegeri parlamentare și locale în România. ”Vor fi comasate”. Procentul anunțat de Orban pentru PNL

Partidele politice discută variantele pentru alegerile locale și parlamentare. În timp ce unii susțin organizarea acestora împreună, alții declară că ar fi mai bine să se desfășoare separat. Printre cei care vor să avem alegeri separate sunt și liberalii care consideră că cel mai bine ar fi ca localele să aibă loc în luna septembrie.

Alegerile parlamentare și locale, comasate sau împreună?

Dacă PNL voia organizarea de alegeri anticipate chiar și la două săptămâni de la apariția primului caz de coronavirus în România, neavând capacitatea să intuiască atunci reculul atât de puternic pe care avea să-l aibă pandemia și la noi, acum liberalii se gândesc la varianta alegerilor locale și parlamentare separate. Respectiv primele dintre ele să se desfășoare în luna septembrie, iar celelalte în decembrie, așa cum era stabilit, scrie G4Media. Totuși se pare că ar fi voci din interiorul Partidului Național Liberal care și-ar dori comasarea lor.

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, le-a trasnmis marți seara colegilor săi, în cadrul unei videoconferințe, că cel mai probbabil alegerile locale vor avea loc în luna spetembrie, dar că depinde foarte mult de evoluția epidemiei. Conform unor surse citate de G4Media, Orban le-ar fi spus colegilor săi că PNL este la peste 40% în sondajele din luna martie, si că, potrivit acelorași sondaje, mai bine de 70% dintre români aprobă măsurile luate de Guvern în această perioadă. Totuși, liderul PNL nu a dezvăluit despre ce sondaje este vorba și cine le-a făcut. De aemenea, potrivit acelorași surse în cadrul videoconferinței nu s-a luat în calcul comasarea celor două scrutinuri.

Pe de altă parteînsă, ar exista voci la vârful PNL care susțin că varianta comasării alegerilor ar fi mai avantajoasă pentru liberali, așa cum organizarea de alegeri anticipate și suprapunerea alegerilor locale cu cele generale le-ar fi adus un câștig.

Când vom avea alegeri parlamentare și locale în România. ”Vor fi comasate”. Procentul anunțat de Orban pentru PNL
Când vom avea alegeri parlamentare și locale în România. ”Vor fi comasate”. Procentul anunțat de Orban pentru PNL

PSD dorește comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare

De partea cealaltă, în tabăra PSD, europarlamentarul Mihai Tudose, cel responsabil cu coordonarea campaniilor electorale, a declarat că ar fi bine ca alegerile locale și cele parlamentare să se desfășoare împreună.

”Din punct de vedere al efortului financiar al țării precum și al foielii repetate, comasarea ar fi o soluție. Din rațiuni practice și economice, comasarea ar fi bună. Din punct de vedere al specificului celor două tipuri de alegeri, ar fi ca și cum am pune în aceeași farfurii și felul unu și felul doi, folosind un termen cotidian, s-ar virusa reciproc. Oferta locală pierzându-se și având de suferit în fața ofertei naționale și invers”, a declarat Tudose.

Și fostul său coleg de la Pro România, Victor Ponta susține comasarea alegerilor în același weekend, dar în zile separate.

Pe de altă parte, liderii USR și PMP, Dan Barna și Eugen Tomac, susțin varianta organizării separate.

UDMR este, de asemenea, în favoarea alegerilor separate, la cel puțin două săptămâni distanță. Liderii formațiunii se tem că vor avea probleme cu atingerea pragului de 5% în cazul unei mobilizări mari a electoratului românesc.

În acest context, liderii ALDE nu au explicat clar înspre ce variantă înclină balanța.

Urmăriți Impact.ro și pe