Legea pentru închisoarea la domiciliu, votată din greșeală de USR. Explicația lui Dan Barna

Raluca Juncu 03.04.2020, 20:47
Legea pentru închisoarea la domiciliu, votată din greșeală de USR. Explicația lui Dan Barna

Un proiect de lege inițiat de senatoarea Alina Gorghiu, ce prevede ca infractorii condamnați la închisoare de până la șapte ani să execute pedeapsa la domiciliu a fost adoptat joi. Proiectul a creat numeroase controverse, iar în acest sens vine cu clarificări Dan Barna, liderul USR care explică eroarea produsă de colegii săi din partid.

Ce presupune proiectul legislativ formulat de Alina Gorghiu

Proiectul legislativ ce prevede ca persoanele condamnate la închsisoare de până la șapte ani să execute pedeapsa la domiciliu a fost aprobat joi de Senatul României, cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri. Camera Deputaților are, însă statutul de for decizional. Proiectul are în vedere ca cei condamnați să poarte o brățară electronică pentru supraveghere, potrivit România Europa Liberă.

Alina Gorghiu, despre propunerea privind pedeapsa cu închisoare la domiciliu. Sursa foto: Inquam Photos/, Cornel Putan
Alina Gorghiu, despre propunerea privind pedeapsa cu închisoare la domiciliu. Sursa foto: Inquam Photos/, Cornel Putan

„Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea atașată.
Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice”, a subliniat într-o postare pe Facebook, Alina Gorghiu.

Inițiativa ce aparține senatoarei PNL, Alina Gorghiu, a fost criticată de mai mulți politicieni, inclusiv fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, precum și de Dan Barna.

Legea închisorii la domiciliu, votată din greșeală de USR. Reacția lui Dan Barna

Liderul Uniunii Salvați România a ținut să clarifice anumite chestiune legate de inițiativa liberală, pe care spune, el, colegii săi din formațiune au votat-o dintr-o eroare.

„Am primit mai multe întrebări legate de votul colegilor mei senatori la proiectul de lege PNL cu închisoarea la domiciliu, proiect corelat cu cel privind brățara electronică de urmărire.
Ca să clarific această temă și să revenim la prioritățile reale din aceste zile precizez că acel vot a fost o eroare, iar USR va vota la Camera Deputaților, cameră decizională, împotriva acestei inițiative”, a scris Dan Barna în urmă cu câteva ore, pe pagina sa de Facebook.

 

Urmăriți Impact.ro și pe