Ce se întâmplă cu mandatele primarilor, după anunțul Guvernului de a amâna alegerile locale. Anunț oficial

Luiza Moldovan 06.04.2020, 20:42
Ce se întâmplă cu mandatele primarilor, după anunțul Guvernului de a amâna alegerile locale. Anunț oficial

Guvernul are în pregătire o ordonanță de urgență care să prelungească mandatele primarilor până cel mai târziu la 31 decembrie 2020. Este o propunere înaintată de Autoitatea Electorală Permanentă, MAI și Ministerul Lucrărilor Publice.

Decizia Guvernului pentru alegerile locale
Decizia Guvernului pentru alegerile locale

De câte semnături e nevoie acum

Trei instituții AEP împreună cu Ministerul de Interne și Ministerul Lucrărilor Publice au inițiat un proiect de ordonanță de urgență de prelungire a mandatelor aleșilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Guvernul mai spune că procedura de desfășurare a alegerilor se simplifică – candidații au nevoie de doar 25.000 de semnături și trebuie să prezinte o singură listă de susținători.

Inclusiv procedurile pentru desfășurarea acestor alegeri doresc cele trei instituții să fie simplificate, în sensul în care partidele politice și candidații și administrația publică locală să prezinte o singură listă de susținători și de asemenea să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare județ și o mie de alegători din fiecare județ.

Metode simplificate de alegeri
Metode simplificate de alegeri

Datele AEP la 31 martie

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 martie 2020 este de 18.973.123, cu 4.667 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 29 februarie 2020 figurau în Registrul electoral 18.977.790de alegători români.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia.

Precizăm că, în perioada 01.03.2020 – 31.03.2020, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

  • 23.013 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
  • 130 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

Un număr de 140 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.