Când vine, de fapt, iarna în România. Anunțul meteorologilor

Ana Anitoiu 26.10.2020, 20:42
Când vine, de fapt, iarna în România. Anunțul meteorologilor

Meteorologii au anunțat când vine, de fapt, iarna în România, în contextul în care vremea începe să se răcească în mod considerabil în țară.

Când vine iarna în România. Prognoza meteo pentru luna noiembrie

Conform ANM, vremea se menține caldă până la sfârșitul lunii octombrie. Mai exact, până pe 2 noiembrie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în toată țara, dar în special în regiunile estice și sud-estice.

Sunt posibile ploi în regiunile extracarpatice și la munte. În rest, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Cum va fi vremea în săptămâna 2 – 9 noiembrie

Temperaturile medii vor fi puțin mai mari față de cele normale pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice. În restul țării, însă, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile din estul țării.

Brazi inzapeziti
Brazi inzapeziti

Cum va fi vremea în săptămâna 9 – 16 noiembrie

”Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei normale pentru această săptămână în toate regiunile”, au anunțat meteorologii. Local, în regiunile sud-estice, regimul pluviometric va fi excedentar.

Cum va fi vremea în săptămâna 16 – 23 noiembrie

În penultima săptămână a lunii noiembrie, aproape de începutul iernii,  temperaturile medii ale aerului vor fi în jurul celor normale perioadei. Însă, este posibil ca acestea să fie puțin mai mari, în sud-estul țării.

Când vine iarna în România. ”Nu trebuie neglijate fenomenele extreme”

Meteorologul Roxana Bojariu susține că este posibil ca în România să fie ierni din ce în ce mai calde. Însă, acestea ar putea înregistrare episoade de viscol și temperaturi scăzute, periodic.

Vezi și: A venit iarna în România. Primele imagini cu nămeții sunt incredibile

Potrivit specialiștilor, iarna de anul acesta s-ar putea să o întreagă pe cea din anul 2016. Acesta a fost unul dintre cei mai călduroși ani, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

”Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani”, a explicat meteorologul Roxana Bojariu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...