Amenințarea lui Putin le-a speriat. Finlanda și Suedia se pregătesc să adere în această vară la NATO

Mihnea Tălău 11.04.2022, 15:38
Amenințarea lui Putin le-a speriat. Finlanda și Suedia se pregătesc să adere în această vară la NATO

Finlanda și Suedia ar putea adera la NATO încă din această vară, în contextul invaziei rusești din Ucraina, în timp ce oficialii americani consideră războiul lui Putin o „greșeală strategică masivă”. Aderarea ar fi fost discutată între miniștrii de externe ai NATO și se așteaptă ca Finlanda să depună cererea de aderare în iunie, urmată de țara vecină Suedia.

Aderarea, discutată la întrunirea miniștrilor de externe ai NATO

Oficialii Statelor Unite au declarat că aderarea la NATO pentru ambele țări nordice a fost „un subiect de conversație și mai multe sesiuni” în timpul discuțiilor dintre miniștrii de externe ai alianței de săptămâna trecută la care au participat Suedia și Finlanda, titrează Daily Mail.

Aderarea a fost un „subiect de discuție” în timpul întrunirii dintre miniștrii de externe ai NATO. Se așteaptă ca Finlanda să solicite aderarea la alianță în iunie, urmată de Suedia, țara vecină, în ciuda avertismentelor Rusiei că aderarea ar duce la „distrugerea țării lor”.

Această decizie vine după ce premierul finlandez Sanna Marin a declarat că este timpul ca țara să-și reconsidere poziția față de NATO, în timp ce liderul suedez Magdalena Andersson a refuzat să excludă o cerere de aderare.

Finlanda, care are o graniță lungă cu Rusia și a fost invadată de Armata Roșie în 1939, nu a fost niciodată membră a alianței de apărare din timpul Războiului Rece, preferând să își organizeze propria protecție.

Patru ipoteze conform cărora s-ar încheia războiul din Ucraina
Război Rusia-NATO

NATO poate ajunge la 32 de națiuni membre

Cu toate acestea, de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie, sondajele de opinie comandate de mass-media finlandeză au arătat o răsturnare rapidă a opiniei publice, majoritatea fiind acum în favoarea aderării.

Iar Suedia întreprinde în prezent o revizuire a securității sale, care urmează să fie finalizată la sfârșitul acestei luni – un calendar similar cu cel al Finlandei.

Dacă i se va acorda statutul de membru, alianța NATO ar ajunge la 32 de națiuni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, dacă Finlanda și Suedia vor adera la NATO, atunci Rusia va trebui să „reechilibreze situația” prin propriile măsuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...