VIDEO

Anunțul pe care toți bucureștenii îl așteptau. Pasajul Olteniței s-a deschis azi, cum arată giratoriul suspendat

Gabriela del Pupo 27.05.2023, 09:37
Anunțul pe care toți bucureștenii îl așteptau. Pasajul Olteniței s-a deschis azi, cum arată giratoriul suspendat

Pasajul Olteniței (Popești Leordeni), cel mai mare de pe Centura Capitalei, ar putea fi dat în trafic peste 2 săptămâni. Asociația Pro Infrastructura anunță că antreprenorul va fi gata cu lucrările până la finele lunii aprilie. Contractul a fost semnat în iunie 2019 și presupune lucrări de proiectare și execuție, lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 (km 23+600) și A1 (km 55+520), Lot 1 – Amenajare nod rutier Centura București – DN4 (Oltenița), km 29+500 – km 33+190. Oferta desemnată câştigătoare a fost cea depusă de ITINERA SPA. Valoarea de semnare a contractului este de 169,5 milioane de lei fără TVA, conform informațiilor transmise Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Ministrul Sorin Grindeanu a făcut anunțul mult așteptat de bucureșteni

Update 27 mai, ora 09.29. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că Pasajul Olteniței va fi deschis circulației începând de sâmbătă.

„Este un moment mult așteptat de toți cei care locuiesc în zonă, dar și de cei care tranzitează Centura Capitalei. Pasajul Olteniței va fi deschis circulației începând de sâmbătă, 27 mai, a precizat demnitarul pe Facebook. „Acest pasaj va fluidiza circulația și va atenua ambuteiajele rutiere în zona de sud a Bucureștiului”, a completat Grindeanu.

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, „circulaţia se deschide astăzi pe Pasajul Olteniţa începând cu ora 10.00! Legătura dintre Bucureşti şi Popeşti Leordeni nu va mai intersecta la nivel Centura Capitalei, iar traseul va fi astfel mai sigur şi mai confortabil pentru cei care tranzitează zona. Pasajul Olteniţa este cel mai mare din seria de trei pasaje construite de CNAIR în sudul Capitalei şi are o formă ovoidală spre deosebire de pasajele giratorii de la Domneşti şi Berceni (care au formă rotundă)”.

Știrea inițială: Ministerul Transporturilor e emis pe 29 iulie 2020 autorizația de construire pentru Pasajul Olteniței. Lucrările au presupus amenajarea nodului rutier care va avea o lungime de aproximativ 800 m și care se termină cu un sens giratoriu (pe direcția București) și aproximativ 650 m care se termină cu un sens giratoriu (pe direcția Oltenița). De la demararea proiectului pentru Centura Capitalei a fost deja inaugurat Pasajul Mogoșoaia și mai urmează pasajele de la Berceni și Cernica.

„Pasajul Olteniței, gata în două săptămâni.
Pasajul, care de fapt este o reconfigurare majoră a intersecției dintre DNCB și DN4 la ieșire din Popești-Leordeni, se află pe ultima sută de metri. Antreprenorul (Itinera) poate fi gata cu deschiderea circulației în perioada 20-25 aprilie, cel mai târziu până la aglomerația de 1 Mai!
Din păcate, vecinul de la Berceni (intersecția DNCB-DJ401/Șos. Berceni) nu va fi terminat luna asta ca urmare a bâlbelor tehnice făcute de constructori (Trameco-Erbașu). Totuși, nici acolo nu mai este mult: dacă nu mai apar surprize neplăcute, putem scăpa și de calvarul acestei zone până (cel târziu) la finalul lunii iunie.
Împreună, cele două girații suspendate rezolvă mare parte din conflictele de trafic din zonă, prin dublarea DNCB pe 4 kilometri între DJ401 și DN4 și prin conectarea mult mai bună a celor două radiale la centură.
După ce va fi gata și Autostrada A0 între DN6 și DN4, perfect fezabil până în decembrie 2023, ocolirea Capitalei prin sud va primi un balon de oxigen după mult prea mulți ani de chin, înjurături și accidente.”, transmit reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

Ionuț Ivașcă a filmat vineri primul obiectiv rutier important care va fi inaugurat în 2023.

Șase noi pasaje supraterane în 2023

Infrastructura rutieră a Bucureștiului se va îmbunătăți în 2023 cu un număr de 6 pasaje supraterane ce sunt în plan să fie deschise în Capitală și pe DNCB (Centura Capitalei) în cursul acestui an, potrivit b265.ro. Primele pasaje ce vor fi date în folosință în aprilie 2023 sunt Pasajele Berceni și Popești-Leordeni (Oltenița) de pe centura București, ambele amânate de CNAIR pentru această primăvară. Urmează să fie gata în luna mai, două pasaje rutiere supraterane realizate de Primăria Sectorului 3 la ieșirea/intrarea din/în București – unul la intersecția bd. Theodor Pallady – str. Nicolae Teclu, zona comercială Ikea, acesta se află la ultima intersecție înainte de intrarea pe Autostrada Soarelui, pod care va fi terminat anul acesta. De asemenea se va mai inaugura un pasaj la intersecția bd. Theodor Pallady cu str. Drumul între Tarlale.

În interiorul Capitalei, Pasajul de la Doamna Ghica, lucrare de infrastructură derulată de Primăria Capitalei și cea a Sectorului 2, se va finaliza în august 2023 iar cel de-al șaselea pasaj se va deschide în toamna acestui an și este realizat de Primăria Sectorului 4 în zona Metalurgiei și se numește Europa Unită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...