Cum a făcut un român 1,2 milioane de euro simplu și usor. Polițiștii germani au intrat pe fir

Stan Filon 06.12.2020, 12:26
Cum a făcut un român 1,2 milioane de euro simplu și usor. Polițiștii germani au intrat pe fir

Cum a făcut un român 1,2 milioane de euro. Un bihorean în vârstă de 32 ani din localitatea Cheriu a fost reținut, după ce din Germania au fost emise două mandate de arestare pe numele său. Românul a păcălit autoritățile germane 7 ani, timp în care a provocat un prejudiciu de peste un milion de euro.

Cum a făcut un român 1,2 milioane de euro

Ajutat de complici, Ioca Rostaş a încasat ilegal peste 1,2 milioane de euro din alocaţii pentru copii şi ajutoare de urgenţă pentru coronavirus.

Mai exact, încă din anul 2013, Ioca Rostaş a înregistrat în total 100 de copii ca rezidenţi în Germania în numele cărora a solicitat şi încasat, apoi, beneficii şi alocaţii, în valoare de 845.340 euro, fără însă ca minorii să fi avut vreodată domiciliul efectiv în această ţară.

Un roman a inselat autoritatile din Germania cu peste un milion de euro
Un roman a inselat autoritatile din Germania cu peste un milion de euro

A făcut din coronavirus o mină de aur

Mai mult de-atât, românul a zis că a dat de o mină de aur în primăvară, când a profitat şi de ajutoarele de urgenţă pentru coronavirus, acordate de guvernul german antreprenorilor. Cum cererile se depuneau online, în perioada 9 aprilie – 17 aprilie, împreună cu trei complici, Rostaş a transformat în mici intreprinzători nemți nu mai puțin de 105 romi, în numele cărora a depus cereri pentru ajutoare în valoare totală de 1.039.000 euro. Din aceastp sumă, a apucat să încaseze efectiv 598.000 de euro.

Procurorii germani au intrat pe fir și din aproape în aproape au ajuns la reţeaua lui Rostaş, din care fac parte cel puţin încă trei persoane. Oamenii legii din Germania au înctocmit dosar penal pentru acuzaţii de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau.

Anchetă de proporții în Germania

Pentru a fi siguri că pun mâna pe el, autorităţile germane au emis pe numele bihoreanului două mandate europene de arestare, o premieră chiar şi pentru procurorii şi judecătorii din Bihor, în condiţiile în care Codul penal şi Codul de procedură penală nu are nicio prevedere care să permită conexarea a două solicitări de extrădare transmise concomitent. Solicitările se vor judeca în cadrul aceluiaşi proces, dar ca cereri diferite.

Deocamdată, Curtea de Apel Oradea a dispus doar ca Rostaş să fie arestat temporar, pe o perioadă de 15 zile, urmând ca extrădarea lui să fie decisă după traducerea şi analizarea dosarului transmis de autorităţile germane.

Între timp, în Germania, ancheta în caz este în toi. Potrivit AFP, care citează un comunicat al procurorilor din Düsseldorf, în dosarul fraudei cu ajutoare de urgenţă pentru coronavirus comisă de reţeaua românilor sunt cercetaţi în total 13 suspecți.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...