Când se va putea trece la moneda euro în România. Ce criterii trebuie îndeplinite

Nicu Stan 15.07.2021, 08:20
Când se va putea trece la moneda euro în România. Ce criterii trebuie îndeplinite

Când se va putea trece la moneda euro în România. Ce criterii trebuie îndeplinite pentru ca românii să primească salariile în euro, dar să și plătească cu euro la orice magazin. Foarte mulți români își doresc ca trecerea la zona euro să se întâmple cât mai repede. Toate detaliile, în articolul de mai jos.

BNR a făcut anunțul așteptat de toți tromânii. Când trece România la moneda euro

Când se va putea trece la moneda euro în România și ce criterii trebuie îndeplinite pentru asta.

Trei români din patru, adică circa 75%,  își doresc ca țara noastră să adopte moneda euro, iar 52% dintre cei intervievați consideră asta un lucru pozitiv, conform ultimului Eurobarometru.

Romania nu indeplineste criteriile de adoptare a monedei euro
Romania nu indeplineste criteriile de adoptare a monedei euro

România trebuie să îndeplinească mai multe condiții pentru adoptarea euro

Dar, pentru a putea să trecem la euro, România trebuie să îndeplinească trei criterii, pe care la acest moment, țara noastră nu îndeplinește nici măcar unul dintre ele.

Banca Națională a României estimează că adoptarea monedei unice europene ar putea fi posibilă în țara noastră cel mai devreme în anul 2028, respectiv peste 7 ani.

Adoptarea euro vine cu avantaje și dezavantaje

Analistul financiar Emilian Duca crede că sunt și avantaje, dar și dezavantaje în ceea ce privește adoptarea monedei euro.

”În ce priveşte dorinţa de a intra în zona euro, e o dorinţă legitimă, şi o obligaţie pe care ne-am asumat-o la aderare. Avantajul principal va fi fară îndoială faptul că nu va mai trebui să faci schimburi valutare atunci când trebuie să te deplasezi într-o ţară sau în alta.

Dezavantajul va fi că în politicile economice nu se va mai putea baza statul român pe politica monetară pentru a ţine în frâu inflaţia”, spune Emilian Duca.

Ce nu se va mai putea face dacă se adoptă moneda unică europeană

De asemenea, analistul financiar Claudiu Vuța crede că românii au în minte doar părțile pozitive ale adoptării monedei euro, neluând în seamă părțile negative ale adoptării zonei euro.

”Nu se vor mai putea acorda măriri de pensii sau salarii din pix, pentru că aceasta va produce deficit bugetar, cu un deficit bugetar ridicat nu vom mai putea îndeplini condiţiile de aderare la euro.

Bulgaria trece la Euro în 2024

Ne dorim să aderăm la zona euro, dar nu ştim tot ceea ce presupune acest proces. Bulgarii au mers pe drumul lor, sunt în anticamera aderării la zona euro şi şi-au propus ca până în 2024 să adere efectiv la zona euro şi să adopte moneda europeană”, spune analistul financiar.

Între timp, Guvernul de la Sofia se pregătește să adopte moneda euro în anul 2024, vecinii bulgari îndeplinind toate condițiile pentru asta.

Urmăriți Impact.ro și pe