S-a hotărât data la care Bulgaria trece la moneda euro. Veste importantă pentru românii care își fac acolo vacanțele

Nicu Stan 06.07.2021, 16:23
S-a hotărât data la care Bulgaria trece la moneda euro. Veste importantă pentru românii care își fac acolo vacanțele

S-a hotărât data la care Bulgaria trece la moneda euro. Veste importantă pentru românii care își fac acolo vacanțele. Toate amănuntele care îi interesează, în articolul de mai jos.

Bulgarii au anunțat data la care vor trece la euro. Vor mai putea plăti doar o lună cu leva

Bulgaria a hotărât data la care va trece la moneda euro, astfel că este o veste importantă pentru românii care își fac acolo vacanțele.

Bulgaria își menține obiectivul de a adopta moneda unică europeană începând cu 1 ianuarie 2024 și vrea să înceapă plățile în euro fără nicio perioadă de tranziție, odată cu aderarea la zona euro.

Bulgaria trece la euro în 2024
Bulgaria trece la euro în 2024

Bulgaria, una dintre cele mai sărace țări din UE

De asemenea, Bulgaria, care este unul dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în luna iulie 2020.

Conform unui proiect de plan național pentru intrarea în zona euro al vecinilor bugari, aprobat în urmă cu câteva zile și citat de Reuters, Bulgaria va putea plăti și în moneda națională timp de o lună după adoptarea monedei europene.

Care este dezavantajul trecerii la euro

Una dintre problemele cu care s-au confruntat țările care trec la euro este că nu mai pot folosi cursul de schimb ca o ”pernă” pentru un eventual șoc economic. Bulgaria își ”leagă” deja moneda sa, leva, de euro și vrea să adopte moneda unică la un curs valutar fix.

“Introducerea monedei euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării monedei euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată”, au anunțat banca centrală și Ministerul Finanțelor într-un comunicat comun.

Se alteaptă aprobarea Guvernului

”Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a ratei de schimb fixe dintre euro și leva”, anunță autoritățile bulgare. Acum, proiectul așteaptă aprobarea Guvernului de la Sofia după dezbaterile publice, au anunțat banca centrală și Ministerul Finanțelor în declarația comună.

Nu în ultimul rând, Bulgaria este unul dintre cele mai puțin îndatorate state ale Uniunii Europene. Deficitul său fiscal a fost de doar 3% din producția economică în anul 2020, în ciuda cheltuielilor crescute care s-au făcut pentru a reduce impactul pandemiei de coronavirus asupra locurilor de muncă și întreprinderilor.

Cum stă România la capitolul trecerea la euro

În cazul țării noastre, raportul de convergenţă întocmit anul trecut arată că România nu îndeplineşte acum niciunul dintre cele patru criterii economice ce trebuiesc îndeplinite pentru trecerea la moneda euro.

Cele patru criterii economice necesare la trecerea la moneda euro sunt: soliditatea finanţelor publice, stabilitatea preţurilor, stabilitatea cursului de schimb, precum şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Urmăriți Impact.ro și pe