Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă. Motivul pentru care românii țin în continuare tradiția

Ioana Bucur 10.12.2021, 11:51
Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă. Motivul pentru care românii țin în continuare tradiția

La baza culturii și identității poporului nostru stau tradițiile. Cele mai importante sărbători vin la pachet cu o listă clară de lucruri ce sunt interzise în zilele respective, însă pe lângă acestea, românii au și câteva obiceiuri inedite. Unul dintre ele este respectat și astăzi de tinerele care speră să își găsească alesul, însă puțini știu când se pune, de fapt, busuioc sub pernă.

O tradiție de care românii nu vor să se despartă

Pune-ți busuioc sub pernă și îți vei visa ursitul! Asta spune una dintre cele mai populare tradiții românești, respectată chiar și în ziua de astăzi.

Obiceiul, transmis din generație în generație, este asociat cu prima mare sărbătoare creștină a anului: Boboteaza, celebrată pe 6 ianuarie. Ea semnifică sfințirea apelor din întreaga lume, a întregii creații, după cum Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, s-a coborât în râul Iordan pentru botez.

În fecare an, pe 6 ianuarie, preoții slujesc pe malul unui râu sau al unui lac și aruncă în ape o cruce de lemn pentru a le sfinți. Acesta este momentul de glorie al tinerilor curajoși care acceptă să se arunce în apele înghețate pentru a aduce crucea la mal. Cel care reușește, spune tradiția, va avea noroc tot restul anului.

În Ajunul Bobotezei, noaptea de 5 spre 6 ianuarie, tinerele pot primi un mic ajutor divin în căutarea jumătății lor. Fetele care vor să păstreze tradiția și să observe dacă ea mai are puterea din vremurile vechi, trebuie să ceară preotului un fir de busuioc sfințit pe care să îl pună sub pernă, legat cu un fir roșu cu care, mai târziu, își vor face un inel pentru degetul inelar al mânii stângi.

Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă

Când se pune, de fapt, busuioc sub pernă. Nu se întâmplă doar de Bobotează

Pentru ca rezultatul să fie cel dorit, tinerele trebuie să se închine și să se roage pentru sănătatea lor, a familiei și, bineînțeles, pentru noroc în dragoste, înainte de a merge la culcare.

Foarte puțini români știu că tinerele își pot pune busuioc sub pernă și în alte momente ale anului, precum de Sânziene sau de Sfântul Andrei.

Busuiocul nu a fost ales la întâmplare ca element-cheie al acestei tradiții. Din cele mai vechi timpuri, se crede că planta are puteri speciale, fiind folosit și în descântece de dragoste și de măritiș. Superstițiile mai spun și că busuiocul aduce noroc în casă și că purifică aerul, crenguțele de busuioc, verzi sau uscate, fiind păstrate cu grijă la icoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...