Când se culeg strugurii pentru vin. Cel mai potrivit moment pentru recoltare

Cazacu Alexandru 28.09.2022, 15:48
Când se culeg strugurii pentru vin. Cel mai potrivit moment pentru recoltare

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar unii oameni au început deja recoltarea fructelor de sezon. După cum bine știm, printre fructele-vedetă ale toamnei se numără și strugurii. Alegerea momentului de recoltare a strugurilor este determinat, în primul rând, de maturarea lor. Află în rândurile de mai jos când se culeg strugurii pentru vin.

Când se culeg strugurii pentru vin. Cum se stabilește momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor

După cum spuneam, alegerea momentului oportun pentru recoltarea strugurilor este determinat de maturarea acestora. În mod tradițional, culesul viei începe la 14 septembrie, însă aceasta nu este o regulă, deoarece este absolut necesar ca strugurii să atingă maturitatea. Cum îți dai seama de acest lucru? Ei bine, există câteva indicii care te pot ajuta, printre care și următoarele:

  • Ciorchinele își pierde aparența ierboasă.
  • Boabele de strugure se desprind mai ușor de pe ciorchine și sunt mai moi.
  • În cazul soiurilor albe, culoarea boabelor devine galben-verzuie sau galben aurie. În schimb, strugurii negri vor căpăta o culoare roșu-albăstruie.
  • Chiar și semințele își vor schimba aparența și vor căpăta o culoare maronie.
  • Pielița boabelor se subțiază, devine transparentă, elastică și se desprinde ușor de pe pulpă.

De regulă, pentru a determina momentul potrivit pentru recoltarea strugurilor, marii producători se bazează pe metode mai științifice. Mai exact, aceștia testează strugurii pentru a afla nivelul pH-ului și conținutul de zahăr.

Când se culeg strugurii pentru vin – Factori ce pot influența maturarea

În funcție de o serie de factori, strugurii se pot coace mai devreme sau mai târziu. De exemplu, același soi de struguri se va matura mai repede în sudul țării decât în partea de nord. Spre deosebire de solurile umede și argiloase, strugurii se coc mai repede în viile de soluri nisipoase și pietroase.

În caz că nu știați, în unii ani mai secetoși, strugurii se pot coace forțat. De asemenea, umiditatea, temperatura și lumina pot accelera sau încetini procesul de maturare. Atât viile tinere, cât și cele bătrâne produc mai puțini struguri, iar maturarea are loc mai devreme decât în cazul viilor aflate în plină producție.

Când se culeg struguri pentru vin? Ei bine, în anii în care boabele au fost lovite de grindină, culesul se face, de obicei, mai devreme. Asta pentru că în cicatricile rămase se poate dezvolta mucegaiul.

Când se culeg strugurii pentru vin
Când se culeg strugurii pentru vin. Care este momentul cel mai potrivit pentru recoltare

Criterii pentru determinarea perioadei de recoltare a strugurilor

După cum am menționat și în rândurile anterioare, culoarea ne poate ajuta la determinarea momentului recoltării strugurilor. Culesul trebuie să aibă loc atunci când strugurii au nivel de zahăr corespunzător. Chiar dacă culoarea este unul dintre indicatorii maturității strugurilor, acesta nu este chiar cel mai fiabil indicator. Asta deoarece multe soiuri își schimbă culoarea chiar și înainte de a ajunge la maturare.

Chiar și mărimea strugurilor ne poate da indicii din acest punct de vedere. De exemplu, atunci când sunt copți, strugurii ajung la dimensiuni complete, iar boabele sunt mai moi la atingere.

Un alt mod de a afla dacă strugurii sunt suficient de copți pentru a fi recoltați este prin gustarea lor. Așadar, înainte cu 20 – 30 de zile de la data aproximativă a recoltării, gustați strugurii și continuați să faceți acest lucru pe măsură ce aceștia se maturizează. Încercați să gustați în aceeași perioadă din zi struguri din zone diferite din vie. Spre deosebire de alte fructe, strugurii nu se coc uniform de pe viță de vie.

Acum că am afla când se culeg strugurii pentru vin, trebuie să menționăm și faptul că recoltarea acestora este, după cum ați putu observa, la fel de importantă ca întregul procesul de preparare a vinului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...