Când se culeg merele, de fapt. Semnele care arată că sunt coapte

Emanuela Pană 31.08.2023, 12:19
Când se culeg merele, de fapt. Semnele care arată că sunt coapte

Recoltarea este ultima lucrare importantă din livadă și are loc toamna. Însă, pentru a păstra cât mai mult roadele obținute, trebuie să acorzi atenție momentului în care culegi fructele și, bineînțeles, modului în care le păstrezi. Vezi când se culeg merele și cum se păstrează pentru iarnă.  

Toamna, anotimpul bogăției și al recoltelor 

Toamna este cel mai îmbelșugat anotimp, grădinarii bucurându-se acum de roadele muncii lor de peste an. După ce s-a instalat bine în livadă, a treia fiică a anului, toamna, a început să binecuvânteze rodul pomilor fructiferi. Acum, fructele coapte vestesc din mijlocul grădinii că sunt gata pentru a fi culese.  

Merele, aceste fructe zemoase, dulci și pline de vitamine intră în categoria fructelor care se culeg toamna, iar momentul optim pentru a fi recoltate este atunci când elimină un parfum plăcut, dulceag. Acest parfum, denumit și hormonul coacerii, este, de fapt, un gaz cunoscut ca etilena.  

În plus, în momentul când este copt, un măr se desprinde ușor din pom. Un alt mod de a-ți da seama dacă merele din grădina ta sunt coapte este să le guști. Atunci când nu este copt de-a binelea, mărul are un gust pregnant de amidon. Asta înseamnă că trebuie să mai stea în pom.  

Mărul ideal trebuie să fie suculent și dulce, să aibă o aromă intensă, să fie frumos colorat și să reziste la transport, boli și dăunători. Dacă fermierii le cultivă, îngrijesc și recoltează corespunzător, merele pot îndeplini toate aceste criterii ce țin de calitate.  

Citește și: Cât zahăr trebuie să pui, de fapt, în plăcintele de mere sau în cele de dovleac?

Când se culeg merele, de fapt?  

Conform credinței populare, toamna începe imediat după sărbătoarea Sfintei Marii (Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului – 8 septembrie), odată cu multe dintre obiceiurile și tradițiile oamenilor. Anul agricol propriu-zis se încheie la sărbătoarea Sfântului Dumitru, iar toamna calendaristică se sfârșește la Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. 

După Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare prăznuită pe 14 septembrie, oamenii câmpului încep să facă loc în hambare pentru noua recoltă. Orice grădinar știe că recoltarea reprezintă ultima lucrare importantă din an – momentul în care se culeg roadele muncii din livezi și grădini.  

Când vine vorba despre recoltarea merelor și nu numai, grădinarii trebuie să culeagă fructele la momentul potrivit și cu ustensile adecvate (acest lucru contribuie la obținerea unei recolte bogate și calitative, dar și la prelungirea duratei de viață a fructelor).  

Momentul oportun pentru culegerea merelor poate varia în funcție de factorii climatici, dar, în general, merele se recoltează între lunile septembrie și octombrie. Când sunt bine coapte, merele au o culoare intensă și o aromă deosebită și devin suculente. 

Specialiștii recomandă ca soiurile mai dulci să fie culese primele, mai timpuriu. Soiurile mai acrișoare pot fi recoltate puțin mai târziu. Dacă vorbim despre o dată calendaristică, recoltarea merelor începe în a doua parte a lunii septembrie și poate dura până la jumătatea lui octombrie. 

De menționat că orice schimbare bruscă a temperaturii (în special vremea rece) poate aduce pagube recoltei. Totodată, este important să se știe care sunt soiurile de toamnă și care de iarnă, pentru a le programa la consum în funcție de gradul lor de rezistență.  

Vezi și: Rețeta simplă pentru conservele dulci de toamnă. Cum pregătești dulceața de mere și scorțișoară, un desert adorat de întreaga familie

Câteva ponturi despre mere: indiciul dat de codiță 

Există și câteva ponturi prin care îți poți da seama ușor dacă merele sunt sau nu coapte, deci pot fi sau nu recoltate. Multe persoane se lasă păcălite de culoare și ajung să culeagă merele, chiar dacă ele nu sunt bine coapte. La soiurile roșii, culoarea nu este cel mai bun indicator al nivelului de coacere.  

Cand se culeg merele?
Ponturi despre recolta de mere

Soiul Red Delicious, de pildă, va avea o culoare aprinsă (roșu intens) înainte ca mărul să fie cu adevărat copt și bun de cules. Însă, un lucru cu care nu vei da greș este acest mic test: rotește mărul de câteva ori, iar dacă se desprinde ușor codița, înseamnă că fructul este într-adevăr copt.  

Poți face și testul semințelor: taie mărul pe din două și uită-te la culoarea semințelor. Dacă nuanța acestora este mai închisă la un capăt și mai deschisă la celălalt, înseamnă că merele trebuie să mai stea (de regulă, 1-2 săptămâni). Dacă toate semințele au o culoare închisă, este semn că mărul e optim de recoltare.  

Reguli generale de recoltare a livezii de mere: 

  • Merele (și fructele, în general) se culeg întotdeauna pe vreme bună, după ce roua sau picăturile de ploaie s-au evaporat. Temperatura nu trebuie să depășească totuși 15 grade Celsius; 
  • Prima dată se culeg soiurile mai dulci, iar după cele mai acrișoare; 
  • Atunci când sunt coapte, merele se desprind cu ușurință de pe creangă; 
  • Merele trebuie adunate manual, fără să fie smulse, scuturate sau presate; 
  • Pentru un plus de eficiență, merele trebuie colectate de la baza coroanei spre vârf, dar și de la exterior spre ramurile din interiorul coroanei. 
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...