Când pot beneficia românii de o zi liberă în plus pentru autorecenzarea online. Ce condiție trebuie să fie respectată

Ana Anitoiu 11.02.2022, 12:33
Când pot beneficia românii de o zi liberă în plus pentru autorecenzarea online. Ce condiție trebuie să fie respectată

Românii au dreptul la o zi liberă în plus în contul autorecenzării online, în acest an, dar trebuie să știe când și cum o pot cere de la angajatorii lor. Salariații trebuie să respecte o condiție și să fie atenți la câteva detalii importante atunci când completează formularul.

Când pot beneficia românii de o zi liberă în plus. Condiția impusă

Un nou recensământ al populației și locuințelor ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar a fost amânat pentru acest an, din cauza pandemiei de coronavirus. Ordonanța de urgență referitoare la desfășurarea recensământului prevede că salariații care fac dovada autorecenzării online pot primi o zi liberă în plus de la angajatorii lor.

Însă, cei care vor să-și ia cât mai repede această zi liberă în plus trebuie să știe că nu au dreptul la ea în avans, ci doar după ce prezintă dovada autorecenzării online. Mai exact, un cod de confirmare ce va fi generat automat după introducerea datelor în formularul de recensământ. Procesul a început oficial la data de 1 februarie, dar etapa online va începe abia pe 14 martie și va ține până în luna mai.

Cand pot beneficia romanii de o zi libera in plus pentru autorecenzarea online
Angajatii au dreptul la o zi libera in plus in contul autorecenzarii online

La ce trebuie să fie atenți cei care vor o zi liberă în plus în contul autorecenzării online

De asemenea, angajații care vor să aibă dreptul la o zi liberă în plus trebuie să știe că acest drept i se acordă unui singur salariat, indiferent dacă acesta a făcut autorecenzarea online doar pentru el sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei.

Angajații se vor putea înregistra online și își vor putea accesa propriul formular, completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole. Cei care vor face acest lucru vor trebui să fie atenți la câteva detalii ce ar putea avea nevoie de unele modificări.

Aceste detalii sunt: informaţiile deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea; răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care fac parte dacă acestea nu au fost date deja de un alt membru; adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu cea de domiciliu.

Lista detaliilor la care trebuie să fie atenți cei care fac autorecenzarea online continuă cu: întrebările din formularul individual; răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, dacă răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate.

Concret, prima etapă a recensământului va avea loc între 1 februarie – 13 martie, perioadă în care vor fi preluate date din surse administrative. Apoi, între 14 martie și 15 mai, se va face autorecenzarea online. În final, între 16 mai și 17 iulie se vor colecta datele de către recenzori, prin interviuri față în față, cu ajutorul tabletelor, pentru acele persoane care nu au făcut recenzarea online.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...