România, inclusă în zona roșie de o ţară europeană vizitată de români. Ce trebuie să facă acum turiştii

Iancu Andreea 18.07.2021, 10:57
România, inclusă în zona roșie de o ţară europeană vizitată de români. Ce trebuie să facă acum turiştii

În contextul în care tulpina Delta a coronavirusului SARS-CoV-2 este într-o continuă extindere, autoritățile mai multor state au început să ia măsuri. Astfel, recent, România a fost inclusă în zona roșie de o țară europeană vizitată în general și de români. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, turiștii trebuie să respecte o serie de reguli la intrarea în acest stat. Care sunt condițiile de călătorie pentru românii ce urmează să ajungă în țara europeană.

România a fost inclusă în zona roșie de o țară europeană

O nouă țară ia măsuri din pricina pandemiei, după ce inițial luase în calcul închiderea frontierelor. Astfel, România a fost inclusă în zona roșie de o țară europeană, unde mulți turiști români obișnuiesc să călătorească. Malta a adăugat țara noastră pe lista roșie a statelor ai căror cetățeni trebuie să aducă dovada vaccinării. Potrivit unui comunicat recent emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), turiștii care nu prezintă o dovadă că sunt imunizați, trebuie să rămână în carantină timp de 14 zile.

Autoritățile malteze au intenționat inițial să închidă granița pentru persoanele nevaccinate, însă a stabilit, ca urmare a presiunilor Comisiei Europene, să renunțe la această decizie. Astfel, Malta a stabilit o clasificare a statelor și zonelor din care provin turiștii, în funcție de gradul de răspândire a virusului pandemic. Au fost stabilite zone de culoare roșie și zone roșu închis, România fiind inclusă deocamdată în zona roșie.

România a fost inclusă în zona roșie de o țară europeană
Ce condiții trebuie să respecte cetățenii români care vor să călătorească în Malta

Care sunt condițiile de intrare în Malta

Pentru a ajunge în Republica Malta în această perioadă, este nevoie ca persoanele de peste 12 ani să îndeplinească următoarele condiții:

Totuși, chiar și prezentarea unui test PCR nu va scuti turiștii care ajung în Malta de măsura carantinei, timp de 14 zile, aceștia urmând să stea la un hotel ales de autoritățile malteze, cu suportarea de către persoana vizată a costurilor aferente șederii.

Ce vaccinuri sunt recunoscute în Malta

Serurile de imunizare împotriva Covid-19, care sunt recunoscute de autoritățile din Malta sunt cele aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA):

  • Pfizer-BioNTech;
  • Moderna;
  • Vaxzevria AstraZeneca;
  • Johnson&Johnson

Care sunt actele prin care se poate face dovada vaccinării

În cazul persoanelor imunizate, acestea pot face dovada vaccinării prin următoarele acte:

  • Certificatul de Vaccinare eliberat de autoritățile sanitare malteze;
  • Certificatul digital european COVID (eliberat de unul dintre statele UE sau Confederația Elvețiană);
  • Certificatul de Vaccinare emis de către Autoritatea Națională de Sănătate (NHS) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
  • Certificatul de Vaccinare emis de Autoritatea Sanitară din Dubai;
  • Certificatul de Vaccinare emis de autoritățile sanitare din Turcia.

Există însă categorii de persoane care nu au obligația de a prezenta un certificat de vaccinare la sosirea în Malta. Totuși, acestea trebuie să prezinte un rezultate negativ la testul PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Malta.

Excepție de la dovada vaccinării sunt:

  • persoanele care nu pot fi vaccinate din motive de sănătate. Acestea vor prezenta o autorizație scrisă pentru intrarea în Malta, de la Direcția de Sănătate Publică malteză;
  • femeile însărcinate, cu condiția prezentării unui certificat medical (tradus în limba engleză);
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani
  • cetățenii maltezi sau cetățenii străini cu rezidența în Republica Malta, care la data de 14 iulie 2021 se aflau în străinătate.

Totodată, copiii cu vârsta de până la 5 ani, sunt exceptați de la măsura prezentării unui test PCR și de la măsura carantinării. Pe de altă parte, unii dintre turiști ar putea să fie obligați să se testeze la sosirea în statul maltez, dacă aceștia provin dintr-o țară considerată cu risc ridicat. Cheltuielile vor fi însă suportate de persoana în cauză. MAE recomandă informarea anterior deplasării în Republica Malta prin consultarea paginii de internet ale Ministerului Afacerilor Externe și a paginilor de internet ale autorităților malteze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...