Proteste masive în Turcia împotriva lui Erdogan, după ce lira s-a prăbușit. Oamenii au ieșit în stradă, cerându-i demisia VIDEO

Cătălina Burghelea 24.11.2021, 08:12
Proteste masive în Turcia împotriva lui Erdogan, după ce lira s-a prăbușit. Oamenii au ieșit în stradă, cerându-i demisia VIDEO

Zeci de oameni au ieșit în stradă, în Turcia, cerând guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan să demisioneze, după ce lira s-a prăbușit cu 15% față de dolarul american. Protestatarii au scandat: „AKP în mormânt, oamenii la putere”, AKP fiind Partidul Justiției și Dezvoltării al lui Erdogan.

Val de proteste în Turcia

În urma prăbușirii istorice a lirei au avut loc proteste la Istanbul și Ankara. Manifestanții au cerut demisia guvernului în fața crizei economice. Turcii anxioși s-au luptat să țină pasul cu o prăbușire uluitoare a monedei lor, iar principalul lider al partidului de opoziție a declarat că țara se confruntă cu cea mai întunecată „catastrofă”, în timp ce lira a scăzut cu 15% față de dolar, scrie Reuters.

În Instabul și Ankara, au avut loc proteste antiguvernamentale împotriva partidului aflat la guvernare și condus de Recep Tayyip Erdogan.  Manifestanții au ieșit, marți seara, pe străzi, nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de devalorizarea lirei. Oamenii au cerut demisia guvernului aflat la putere. În zonele unde s-a protestat, transportul în comun a fost afectat.

Manifestanții au cerut demisia lui Erdogan

Videoclipurile de pe rețelele de socializare au arătat forțele de ordine intervenind și blocând calea protestatarilor adunați la Istanbul și capitala Ankara. Baricade ale poliției au fost plasate în Piața Taksim din Istanbul, potrivit utilizatorilor rețelelor de socializare.

Forțele de ordine au intervenit

Demonstrații au fost în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde s-a protestat au fost distribuite trupe de securitate, care au intervenit împotriva manifestanților, a transmis publicația duvarenglish.com.

Studenții de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (ODTÜ) au ieșit și ei în stradă, pentru a protesta, și au cerut demisia lui Erdogan. Un șofer de autobuz le-a susținut protestul tinerilor prin claxonarea din mașină. Au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în orașul de nord-vest Eskişehir și provincia Egee İzmir.

Lira turcească s-a prăbușit

Lira Turciei s-a prăbușit, marți, cu 15% față de dolarul american. Moneda turcă a scăzut cu 45% din valoarea sa în acest an, devenind moneda cu cele mai proaste performanțe din lume în 2021.

Data de 23 noiembrie a fost a doua cea mai proastă zi din istoria țării, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a apărat recentele reduceri drastice ale ratelor dobânzilor și a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, în ciuda criticilor ample și a cererilor de a inversa cursul.

Critici și acuzații la adresa președintelui

Peste 263.000 de tweet-uri au fost distribuite în cursul zilei, cerând guvernului să demisioneze în fața crizei economice.

Erdogan a exercitat presiuni asupra băncii centrale pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă – chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor.

Mulți economiști au considerat că reducerile ratelor sunt nesăbuite, în timp ce politicienii din opoziție au făcut apel la alegeri anticipate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...