Update. Miniștrii Guvernului Nicolae Ciucă au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis, primele declaraţii

Beatrice Dumitru 25.11.2021, 15:57
Update. Miniștrii Guvernului Nicolae Ciucă au depus jurământul la Cotroceni. Iohannis, primele declaraţii

Guvernul Ciucă format din membrii PSD, PNL şi UDMR va primi astăzi votul în Parlament. După învestitură, se va semna şi un acord politic care prevede data la care Nicolae Ciucă își va da demisia din funcția de premier, pentru a lăsa locul unui reprezentat PSD.

Guvernul Ciucă a primit votul de învestitură

Update joi, 25 noiembrie, ora 15:50. Klaus Iohannis a ținut un scurt discurs după ce politicienii au depus jurământul:

„Criză politică s-a terminat, dar celelalte crize nu și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat. Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent.

Pentru toate acestea este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest guvern.

Dar nu numai probleme ne așteaptă și vă așteaptă. Sunt multe oportunități. Planul Național de Redresare și Reziliență se cere implementat, sunt foarte mulți bani aici care trebuie investiți în beneficiul românilor.

Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile, pentru a crește pensiile. Toată lumea se așteaptă la investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele. Și pentru toate acestea, pentru a fructifica aceste oportunități, este nevoie de un guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum avem acest guvern.

Nu a fost simplu. Cred că nu își imaginează nimeni că a fost simplu ca, într-o coaliție, să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, și mai mari, și mai mici, pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi.

Domnule prim-ministru, onorați membri ai guvernului, așteptările sunt mari. Românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare. Lumea s-a săturat de crize. Lumea s-a săturat de promisiuni.

Oamenii vor să vadă fapte, oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați!”, a spus Iohannis.

Membrii Guvernului Nicolae Ciucă au depus jurământul

Update joi, 25 noiembrie, ora 15:10. Membrii Guvernului Nicolae Ciucă au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Ceremonia a început cu intonarea imnului. Primul a fost premierul Nicolae Ciucă, urmat de viceprim-miniștrii Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor.

Upadate, joi 25 noiembrie, 13:35. OFICIAL. Au fost anunțate rezultatele numărării voturilor. Din totalul de 466 de parlamentari, la vot au fost prezenți 444. Guvernul Ciucă a trecut cu 318 votiuri. 126 de parlamentari au votat „împotrivă” și nu a fost nicio abținere.

Update joi, 25 noiembrie, ora 13:05. Coaliția PNL-PSD-UDMR a fost votată cu 302 voturi ”pentru”, 117 ”împotrivă”, 32 ”necunoscute”, scrie Antena 3.ro. Pentru învestirea Guvenului Ciucă era nevoie de cel puțin 234 de voturi „pentru”.

Senatorii au fost cei care au votat primii.

Update ora 12:00. George Simion, nou atac la adresa lui Florin Cîţu

George Simion, prezent în tribună, a ieşit iar în evidenţă cu un discurs special. Acesta a ţinut să îl întrebe pe Marcel Ciolacu, preşedinte de şedinţă, de ce lipseşte Florin Cîţu.

“Pe procedură, domnule preşedinte, nu l-am văzut pe preşedintele Senatului, pe domnul Florin Cîţu. Pe unde se ascunde? Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu?

Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, l-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bilă neagră în urnă albă şi bilă albă în urnă albă, asta ar fi”, a spus George Simion.

Ştirea iniţială:

După doi ani în care a fost în opoziție, PSD intră la guvernare, după ce coaliția dintre PNL și USR s-a rupt la începutul lunii octombrie. Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentu România” a fost semnat. Astfel, Guvernul Ciucă va primi astăzi votul de învestitură în Parlament.

Noul Guvern are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Tot astăzi, premierul Nicolae Ciucă şi cei 20 de miniștri din coaliția de guvernare vor depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă a vorbit la sedința de învestrire din Parlament despre marile obiective ale coaliției de guvernare, în timp ce Marcel Ciolcu a spus că PSD știe să guverneze

 Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului Nicolae Ciucă. Când se face rotaţia premierilor
Nicolae Ciucă la ședința de învestire. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea, PSD trebuia să facă o alegere în acest moment. Iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă? Sau ne vom folosi priceperea și experiența pentru a opri chiar acum prăbușirea, pentru a fi alături de români și a stabiliza țara?! Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Și pentru asta am decis să intrăm cu prima linie a partidului”, a afirmat Marcel Ciolacu.

În aceeași ședintă, Dan Barna, fostul președinte al USR a atacat dur coaliția de guvernare, dar și pe Klaus Iohannis, despre care spus că „este nașul acestei colații”, care va conduce România. Barna nu l-a uitat nici pe Florin Cîțu, care la congresul PNL din septembrie a spus despre PSD că este un partid toxic și trebuie să rămână în opoziție.

Este prima oară când PNL predă guvernarea și ultima fărâmă de demnitate pe care o mai aveau. Este penelism când înființezi un minister pentru doamna Firea, când anul trecut strigai că este incapabilă. Președintele României este nașul colaborării care se naște astăzi. Sunt surprins să văd că lipsește de la această cumetrie tristă. Este a patra șansă pe care președintele Iohannis o dă PSD”, a afirmat Dan Barna.

Când se va schimba premierul

Colaborarea dintre PNL și PSD va dura până în 2024, atuci când vor avea loc alegeri parlamentare, deoarece Florin Cîțu, premierul demis, nu vrea o colaborare de lungă durată cu social-democrații. Liderul liberalilor a precizat și când se va schimba premierul în sistemul de rotație, convenit cu PSD.

 Parlamentul se întruneşte pentru votul de învestire a Guvernului Nicolae Ciucă. Când se face rotaţia premierilor
Sedinșța de învestire a guvernului. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Pe 25 mai 2023 premierul Nicolae Ciucă va trebui să demisioneze, poate chiar cu câteva zile înainte și apoi vom avea un nou Guvern care va merge la vot în Parlament. Acesta este singurul mod în care putem face asta. Este o soluție pe care am convenit-o”, a explicat Florin Cîțu.

Miniștii din Guvernul Ciucă:

  • premier – Nicolae Ciucă
  • vicepremier – Sorin Grindeanu
  • vicepremier – Kelemen Hunor
  • ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila
  • ministrul Finanţelor – Adrian Câciu
  • ministrul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • ministrul de Externe – Bogdan Aurescu
  • ministrul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu
  • ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode
  • ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu
  • ministrul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
  • ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila
  • ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu
  • ministrul Economiei – Florin Spătaru
  •  ministrul Antreprenoriatului şi Turismului – Constantin-Daniel Cadariu
  • ministrul Energiei – Virgil Popescu
  • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu
  • ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna
  • ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi
  • ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea
  • ministrul Culturii – Lucian Romaşcanu
  • ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman
  • ministrul Sportului – Eduard Novak
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...