Când intră România în scenariul verde. Dr. Octavian Jurma: „Din păcate, asta ne duce la discuția despre valul 5”

Cătălina Burghelea 17.11.2021, 06:12
Când intră România în scenariul verde. Dr. Octavian Jurma: „Din păcate, asta ne duce la discuția despre valul 5”

În ziua cu 400 de decese cauzate de noul coronavirus, România a primit o veste neașteptată. Epidemiologul Octavian Jurma a oferit o nouă prognoză privind evoluția pandemiei în țara noastră. Cu toate acestea, medicul român a dezvăluit că nu este cazul să ne relaxăm, deoarece asta ne duce la discuția despre valul 5.

Octavian Jurma, prognoză pozitivă pentru România

Medicul epidemiolog Octavian Jurma a precizat, marţi, că incidența cazurilor de Covid în România va coborî sub 3 la mie. Totuși, „un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne permită să uităm de pandemie”, este de părere doctorul, subliniind că este prematur acum să ne gândim la târgurile de Crăciun.

Incidența cazurilor de Covid va coborî sub 3 la mie

Medicul epidemiolog Octavian Jurma are vești bune pentru România. Doctorul spune că, cel târziu săptămâna viitoare, incidența cazurilor de Covid în țara noastră va coborî sub 3 la mie. Acesta susține că multă lume deja se uită la târguri de Crăciun, însă este prematur pentru că „am avut astăzi 400 de decese”.

„Am coborât așa cum ne așteptam sub 5.000 de cazuri încă din săptămâna aceasta, asta înseamnă că peste două săptămâni cazurile în ATI vor coborî sub 1.500 și vom intra în zona în care putem scoate din carantină spitalele. (…) Pentru noi, pare deja că am intrat într-o zonă de relaxare, foarte multă lume se uită la târguri de Crăciun, e atmosfera asta festivă… E un pic prematur, pentru că am avut 400 de decese astăzi (marți – n.r.) și vom continua cu sute de morți pe zi. Un român moare la fiecare 5 minute, deci nu e o situație chiar așa să ne pemită să uităm de pandemie”, a declarat Octavian Jurma în emisiunea „Marius Tucă Show”.

Raed Arafat, despre valul 4 al pandemiei de covid-19

Ce vom vedea până la Crăciun

Dr. Octavian Jurma a mai spus că, până la Crăciun, dacă va continua această rată de scădere, majoritatea județelor din România vor ajunge în scenariul verde și vor fi, probabil, sub 2.500 de cazuri pe zi. Însă, tocmai această scădere a ratei de infectare va determina în spațiul public discursuri că nu mai avem nevoie de certificatul verde și că ne putem relaxa deja.

„Deschiderea școlii este o măsură de relaxare care trebuia să preceadă celelalte măsuri de relaxare, care mă aștept să urmeze pe măsură ce situația epidemiologică se va îmbunătăți și prrobabil că, dacă nu săptămâna asta, săptămâna viitoare cel târziu, în România incidența va coborî sub 3 la mie la nivel național și probabil că vom auzi discursuri: nu mai avem nevoie nici de certificatul verde, putem să ne relaxăm și fără vaccinare, recapitularea scenariului politic din scenariul 3 și, din păcate, asta ne duce la discuția despre valul 5”, a afirmat celebrul medic.

Testarea în țara noastră a ajuns la cote ridicule

Epidemiologul român susține că faza descendentă din prezent este „exagerată” de scăderea numărului de teste efectuate. Testarea în România a ajuns la cote ridicule, a dezvăluit Jurma.

„Ne aflăm în continuare într-o fază rapid descendentă, semnificativ exagerată de scăderea numărului de teste, care a ajuns la cote ridicule, la nivel național se testează, sunt zile în care se testa mai mult doar în București anul trecut în aceeași perioadă, dar și cu acestea se vede o scădere treptată a numărului în spitale, care va continua. Lucrurile în spitale se vor degreva în luna decembie, cam la două săptămâni după această scădere pe care o vedem în continuare. Numărul de cazuri este în continuare foarte mare, apropiat de vârful din valul 3, deci încă este prematur să spunem că am ieșit din val. Situația este în continuare foarte, foarte gravă în spitalele noastre, dar prognoza este pozitivă în continuare”, a mai precizat medicul.

Anarhie medicală în valul 4

Potrivit dr. Octavian Jurma, valul patru la pandemiei este ca o stare de „anarhie medicală”.

„În valul 4 am intrat într-o stare care se poate numi de anarhie medicală. Atât de flagrant, de la cel mai înalt nivel al statului s-a contrazis autoritatea medicală, reprezentată chiar de instituțiile statului, discutăm aici de ordine DSP și INSP care au fost considerate doar recomandări de căte politicieni de vârf, miniștri și așa mai departe, până la cetățeni obișnuiți care nici nu se mai obosesc să respecte regulile care sunt impuse”, a concluzionat epidemiologul.

Urmăriți Impact.ro și pe