Când intră pensiile pe card în martie 2024? Posibile întârzieri pentru unii pensionari

Emanuela Pană 28.02.2024, 16:22
Când intră pensiile pe card în martie 2024? Posibile întârzieri pentru unii pensionari

Luna februarie este pe sfârșite, iar mulți seniori vor să știe când intră pensiile pe card în martie 2024. Calendarul de distribuire a banilor variază în funcție de opțiunea selectată de către pensionari: fie prin intermediul serviciilor poștale, fie prin intermediul cardului bancar. În martie, pensiile vin cu o mică întârziere. Află mai multe, în continuare.  

De ce pensia vine cu întârziere în martie?

Au mai rămas doar câteva zile până când vor fi efectuate plățile pensiilor pentru luna martie. Modalitatea de distribuire a pensiilor variază, seniorii având opțiunea să primească sumele fie prin card bancar, fie prin serviciile poștale. 

Luna aceasta, însă, pensiile vor veni cu o mică întârziere pentru jumătate dintre cei 5 milioane de pensionari ai țării. Mai exact, pentru cei care au decis ca pensia să le fie adusă de poștaș. Acest lucru se întâmplă începând cu data de 2 a fiecărei luni, numai că, în martie, avem o situație specială. Vorbim despre ceva ce va duce la o uşoară întârziere a plăţilor. 

Cum data de 2 martie pică într-o sâmbătă, iar 3 martie este duminică, pensionarii vor intra în posesia banilor pe data de 4 martie, luni, cu o întârziere de câteva zile. Important de menționat că, dacă pensionarii nu sunt găsiți acasă în ziua în care se face plata pensiilor la domiciliu, poștașul reține pensia timp de 2 zile la oficiul poștal. Dacă pensionarul nu se prezintă pentru a o ridica în acest interval de timp, pensia va fi trimisă înapoi la Casa de Pensii. 

Conform informațiilor furnizate de Casa de Pensii, conform calendarului stabilit, primele pensii care sunt distribuite sunt cele aduse de către poștaș încă din primele zile ale lunii martie. În această lună, există o mică întârziere în ceea ce privește plățile, care vor începe începând cu data de luni, 4 martie. 

Citește și: Românii care primesc o majorare de 100% la pensie. Cum se va face recalcularea pensiilor?

Când intră pensiile pe card în martie 2024? 

În conformitate cu preferințele pensionarului, drepturile de pensie pot fi achitate prin mandat poștal, livrate la domiciliul beneficiarului sau al mandatarului, sau pot fi transferate în contul curent sau în contul de card la una dintre băncile partenere cu Casa Națională de Pensii Publice pentru plata acestor drepturi. 

Cand intra pensiile pe card in martie 2024
In luna martie, pensionarii primesc banii pe card in data de 12, dar nu mai tarziu de data de 13

În cazul pensionarilor care au ales să primească pensia pe card, procedura este următoarea: În fiecare lună, în data de 12, dar nu mai târziu de data de 13, aceștia primesc suma aferentă pe cardul lor. 

Vezi și: Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Ce schimbări aduce Noua Lege a pensiilor de la 1 septembrie 2024

Când sunt puse în plată drepturile de pensie? 

Pensionarii care au optat pentru ca pensia să fie achitată prin poștă trebuie să știe că acest lucru se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor. Pensiile se plătesc de la data acordării, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale. Acestea se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat.  

De la 1 ianuarie 2024, pensia medie și valoarea punctului de pensie au înregistrat o creștere de 13,8%. Începând cu luna mai, trei din cinci milioane de pensionari ar trebui să primească deciziile de recalculare. Pensiile majorate, cu creșteri între 1% și 100%, ar urma să intre pe cardurile românilor începând cu 1 septembrie 2024.  

Noua lege a pensiilor stabilește că ”indexarea veniturilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a salariului mediu brut pentru anul calendaristic anterior, la fel cum era prevăzut în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie”.  

Noutatea constă în faptul că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației. Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a vorbit despre principalele schimbări cu care vine noua lege a pensiilor. 

”În funcție de evoluția ratei inflației și în funcție de creșterea salariului mediu brut pe țară, formula va fi cea care va da procentul. Nu putem să spunem acum care va fi inflația, dar putem să preconizăm. La final de an cunoaștem exact creșterea reală a salariului brut pe țară, dar și inflația”, a explicat Marius Budăi. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...