Când începe vara în România. Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi și frig

Iancu Andreea 02.06.2021, 12:31
Când începe vara în România. Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi și frig

Meteorologii au anunțat când începe vara în România, după ce temperaturile scăzute și precipitațiile din ultima vreme au uimit populația. Acum, specialiștii ANM au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 31 mai – 13 iunie, când vremea este așteptată să revină la normalul perioadei calendaristice în care ne aflăm.

Când începe vara în România. Meteorologii au emis prognoza pentru perioada 31 mai – 13 iunie

Ploile au luat cu asalt România în ultimele zile spre surprinderea românilor, care sperau ca vremea să le fie favorabilă primelor vacanțe. Ploile și temperaturile scăzute înregistrate zilele acestea s-au regăsit sub normalul valorilor specifice acestei date din calendar. Totuși, vara este anunțată să revină în perioada următoare, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru două săptămâni, în intervalul 31 mai – 13 iunie. Vremea este așteptată să se încălzească în zilele următoare.

Cu toate acestea, valorile temperaturilor din România vor urca treptat în unele regiuni, atingând chiar și peste 20 de grade Celsius în zonele joase. Totodată, începutul lunii iunie va fi în continuare caracterizat de precipitații pe arii mai extinse, însă ploile se vor domoli în cele mai importante zone ale țării. Vremea va intra astfel într-un proces de încălzire în perioada următoare, atât temperaturile indicate de termometre, cât și precipitațiile aflându-se aproape de valorile normale pentru acest moment al anului.

Meteorologii au anunțat când începe vara în România
Vremea urmează să se încălzească în perioada următoare

Cum va fi vremea în Banat. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Următoarele două săptămâni se anunță a fi caracterizate de o vreme schimbătoare. În Banat, primele zile ale intervalului prognozat de către specialiștii ANM sunt caracterizate de temperaturi maxime de aproximativ 18 grade Celsius, în timp ce minimele vor atinge 8 grade Celsius. Vești bune vin însă începând cu data de 2 iunie, când vremea se va încălzi treptat.

Maximele termice așteptate pentru perioada 5 – 13 iunie vor atinge valori de 25 – 26 de grade Celsius. Între timp, minimele ajung la 13 grade Celsius, încadrându-se astfel în rândul temperaturilor normale pentru această perioadă. De asemenea, precipitațiile nu vor lipsi complet, ploile remarcându-se pe arii extinse, în special în intervalele 31 mai – 1 iunie, dar și 6 – 13 iunie.

Cum va fi vremea în Crișana. Precipitațiile nu vor lipsi în perioada următoare

În următoarea perioadă, vremea urmează să se îndrepte treptat, ANM anunțând valori pe timpul zilei care ating 17 până la 19 grade Celsius. Între timp, noaptea, valorile înregistrate de termometre vor ajunge la 7 – 8 grade Celsius, ca o medie a perioadei 31 mai – 2 iunie. Vara pare să se instaleze în curând în țara noastră, când temperaturile ajung la maxime de 24 – 25 de grade Celsius, în timp ce minimele urcă până la 12 – 13 grade. Pe de altă parte, precipitațiile nu vor lipsi în perioada intervalului menționat, ploile apărând pe arii extinse și fiind inclusiv semnificative în cantitate în zilele de 8 și 13 iunie.

Cum va fi vremea în Transilvania. Prognoza meteo emisă de ANM

Vremea rece din perioada 31 mai – 2 iunie va fi înlocuită în următoarele zile cu temperaturi maxime în creștere. Media regională din zilele de 3 și 5 iunie va înregistra valori mai mari decât cele din prezent, când se va încălzi ușor. Astfel, în jurul intervalului 6 – 13 iunie, temperaturile vor ajunge mai aproape de normalul acestei perioade. Ziua vom avea valori de 22 până la 24 de grade Celsius, în timp ce minimele anunțate noaptea ating valori de 11 grade Celsius. Pe de altă parte, ploile nu vor ocoli regiunea Transilvaniei, unde pe întreg parcursul celor două săptămâni vor fi prezente. Totuși, ele se remarcă pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ între 8 și 12 iunie.

Cum va fi vremea în Maramureș. Temperaturile ating valori mai aproape de normalul perioadei

Starea vremii anunțată de meteorologi în intervalul următoarelor două săptămâni se va modifica treptat. Astfel, de la valori medii de 16 – 18 grade Celsius în primele zile ale perioadei, dar și minime de 6 – 7 grade Celsius, temperatura aerului va înregistra creșteri în intervalul 5 – 13 iunie. Această perioadă va fi caracterizată de valori mai aproape de cele normale ale datei calendaristice. Astfel, termometrele vor indica 23 – 24 de grade Celsius, în timp ce pe timpul nopții vor fi resimțite 11 – 12 grade Celsius. O probabilitate ridicată de apariție a precipitațiilor este așteptată în intervalul 8 – 13 iunie, însă și datele de 4 și 7 iunie vor prezenta ploi pe arii restrânse.

Cum va fi vremea în Moldova. Precipitațiile încep să se diminueze în a doua săptămână a lunii iunie

Temperaturile scăzute se vor menține în această regiune până la data de 3 iunie, când media din timpul zilei va fi cuprinsă între 15 – 18 grade Celsius, în timp ce noaptea sunt anunțate valori de 8 – 9 grade. Ulterior acestei date, temperatura va crește treptat, astfel încât la finalul primei săptămâni din intervalul 31 mai – 13 iunie valorile termice diurne vor ajunge la 20 – 22 de grade Celsius, iar cele nocturne la 10 – 11 grade. Cea de-a două săptămână menționată va prezenta un regim termic mai aproape de normalul datei calendaristice. Astfel, maximele ce vor fi resimțite în Moldova se vor situa în jurul unei medii de 23 – 25 de grade Celsius. Minimele așteptate se vor situa între 12 – 13 grade. După ce primele zile au fost marcate de instabilitate atmosferică, restul perioadei de referință se anunță una cu ploi slabe, pe spații restrânse.

Meteorologii au anunțat când începe vara în România
Specialiștii au anunțat cum va fi vremea pe litoral

Cum va fi vremea în Dobrogea. Care sunt temperaturile înregistrate pe litoral

Vremea din regiunea apropiată Mării Negre se îmbunătățește treptat, după ce primele zile ale perioadei au fost caracterizate de valori ale temperaturii de 16 – 18 grade Celsius ziua. În zilele ce urmează, regimul termic va crește treptat, astfel încât temperatura din zona Dobrogei va urca până la o medie de 21 – 22 de grade Celsius ziua și 13 – 14 grade Celsius noaptea. Cea de-a doua săptămână a intervalului este una în care se anunță valori mai mari ale temperaturii, maximele ajungând și la 22 – 24 de grade, în timp ce minimele cresc și ele până la 14 -15 grade. Precipitațiile vor fi slabe cantitativ și vor prezenta caracter temporar doar în primele zile ale intervalului.

Cum va fi vremea în Muntenia. Temperaturile cresc până la 22 de grade Celsius

Prognoza meteo pentru perioada 31 mai – 13 iunie anunță temperaturi medii maxime de aproximativ 20 – 22 grade Celsius și minime de 8 – 11 grade. Totuși, după data de 3 iunie, temperaturile se vor apropia de cele specifice acestei perioade, media maximelor termice fiind în general între 24 – 26 grade. Minimele anunțate de specialiștii ANM se vor situa în jurul valorilor de 11 – 15 grade. Fenomenele meteo specifice instabilității atmosferice sunt anunțate după data de 6 iunie.

Cum va fi vremea în Oltenia. Precipitațiile nu vor ocoli regiunea în intervalul 31 mai – 13 iunie

Temperaturile din perioada următoare se vor situa în intervalul 18 – 20 de grade Celsius, dar vor urca și până la 25 de grade în jurul datei de 5 iunie. Cea de-a doua săptămână a perioadei nu va prezenta modificări semnificative în privința valorilor indicate de termometre. Media minimelor din regiunea Olteniei vor fi cuprinse între 8 și 9 grade Celsius, urmând să crească treptat din data de 7 iunie, până la valori de 12 – 13 grade Celsius. Posibilitatea înregistrării unor fenomene meteo specifice instabilității atmosferice se va remarca după data de 6 iunie.

Meteorologii au anunțat când începe vara în România
Ce valori termice sunt așteptate la munte

Prognoza meteo la munte, în perioada 31 mai – 13 iunie. Ce temperaturi sunt așteptate

Vremea rece din primele zile ale intervalului menționat va fi înlocuită de valori mai apropiate de normalul perioadei. Astfel, după 3 iunie sunt așteptate temperaturi maxime de 14 – 17 grade Celsius, în timp ce minimele ar putea atinge 6 – 8 grade. De asemenea, instabilitatea atmosferică ar putea fi resimțită după data de 6 iunie.

Cum va fi vremea în București. Prognoza meteo anunță ploi torențiale și valori scăzute ale temperaturilor

Ploile torențiale și temperaturile scăzute au cuprins Bucureștiul la începutul lunii iunie, deși cetățenii Capitalei așteptau valori de vară. După maxime de 14 – 17 grade Celsius în primele zile ale acestei luni, bucureștenii vor începe să simtă și primele adieri de vară, după data de 3 iunie, când vremea începe să se îndrepte. Astfel fenomenele meteo specifice instabilității atmosferice vor fi înlocuite de cer senin sau parțial noros. De asemenea, valorile termice așteptate vor ajunge la 21 – 25 de grade Celsius, în timp ce precipitațiile se vor înregistra temporar și pe intervale scurte.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...