Când începe, de fapt, vaccinarea în România. Momentul anunțat de Klaus Iohannis

Cristian Cojocaru 30.11.2020, 09:00
Când începe, de fapt, vaccinarea în România. Momentul anunțat de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat când începe, de fapt, vaccinarea în România. Primii care vor fi vaccinați vor fi cei din linia întâi, medicii urmând a fi primii care vor beneficia de vaccinul împotriva coronavirus. Principalul centru de stocare al vaccinului va fi Institutul Cantacuzino.

Când începe vaccinarea în România

Șeful statului a vorbit când începe de fapt, vaccinarea în România. Acesta mai menționează că medicii vor fi primii vaccinați, datorită apartenenței din linia întâi. Se preconizează ca începând cu luna ianuarie, să înceapă procesul de vaccinare.

„Cei din Comisie care se ocupă de relaţia directă cu producătorii e probabil ca primele tranşe de vaccin să vină la începutul anului viitor. Vaccinarea în masă se va produce probabil în primăvară. Undeva la începutul anului ianuarie-februarie va începe cu personalul medical, se va merge mai departe în tranşă, iar până la finalul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a adăugat că medicii și personalul medical dar și cei din infrastructura critică vor beneficia primii de vaccin. Ulterior, procesul va continua către cei din Administrația Prezidențială, Guvern și alte instituții publice. Acesta le cere românilor solidaritate față de personalul medical dar și față de voluntari. Primele doze sunt așteptate să ajungă în România la jumătatea lunii decembrie, în cazul cel mai ideal. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, menționează că în cazul cel mai rău, va ajunge în țară, în lunile ianuarie-februarie. Indiferent de situație, autoritățile sanitare sunt pregătite, potrivit adevarul.ro .

Institutul Cantacuzino, principalul centru de stocare al vaccinului împotriva coronavirus
Institutul Cantacuzino, principalul centru de stocare al vaccinului împotriva coronavirus

Institutul Cantacuzino, principalul centru

Valeriu Gheorghiță a mai adăugat că principalul centru de stocare va fi Institutul Cantacuzino. Alte șase centre vor exista ulterior, în spitale militare. Tot acesta afirmă că există toată capacitatea de stocare pentru condițiile unui vaccin de minus 80 de grade, atunci când va fi disponibil. Vor exista atât centre de vaccinare fixe cât și mobile, de tip caravană.

„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie, spre sfârşitul lunii decembrie, să avem disponibile primele doze de vaccinuri de la cel puţin o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vorbim de luna ianuarie-februarie. Ar fi cel puţin 2,4 milioane de doze de la Astra Zeneca şi probabil tot atâtea doze de la Pfizer”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

După ce cei din linia întâi vor fi vaccinați, procesul va continua cu a doua tranșă din care fac parte persoanele vulnerabile medical. În cadrul aceleiași tranșe va fi vaccinat și personalul din învățământ, considerați ca fiind parte a personalului din infrastructura critică. În procesul de vaccinare vor face parte personalul medical care se va ocupa cu triajul, un medic și un asistent care vor efectua vaccinarea. Vor mai exista cei care vor introduce datele în sistem dar și cei care vor asigura protecția echipelor de vaccinare. Acest tip de personal include medici din școli dar și rezidenți sub coordonarea medicilor.

Companiile producătoare vor asigura transportul până la aeroport, iar de-acolo, autoritățile române vor asigura distribuția în teritoriu. Vaccinul poate fi folosit 5 zile de la dezghețare, având o valabilitate maxima de 6 luni la o temperatură de minus 80 de grade Celsius. Programarea vacinului se va face in mod electronic, telefonic, sau prin intermediul mediciului de familie pentru persoanele cu risc.

Urmăriți Impact.ro și pe