Patriarhia insistă cu organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei: “Autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină”

Ana Anitoiu / 26.11.2020, 19:13
Patriarhia insistă cu organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei: “Autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină”

Patriarhia Română insistă cu organizarea pelerinajului la Peștera Sfântului Andrei, aflată în comuna Ion Corvin din județul Constanța, luni, 30 noiembrie. Aceasta a solicitat autorităților să le permită credincioșilor din toată țara să participe, cu respectarea măsurilor de protecție impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Patriarhia Română, despre pelerinajul de Sfântul Andrei: Este o excepție necesară, pentru un caz excepțional

Patriarhia Română a transmis un comunicat de presă în care susține că pelerinajul de ziua în care este prăznuit Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie, trebuie să fie permis drept ”o excepţie necesară pentru un caz excepţional”.

“Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse”, arată comunicatul.

Patriarhia Română, preocupată de ”manifestarea libertăţii de credinţă”

În plus, Patriarhia Română s-a declarat preocupată nu doar de protejarea sănătății credincioșilor, ci și de ”manifestarea libertății lor de credință”. De aceea, aceasta consideră că este nevoie de un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase.

”Mai ales în situaţia unor zone carantinate (de exemplu, Constanța, n.r.) sau având o rată ridicată de infectare, dialog la care a îndemnat şi preşedintele României în luna octombrie din acest an. În cazul pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, care are un număr mic de locuitori (1.992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul”, mai arată comunicatul.

Patriarhia insista cu organizarea pelerinajului de Sfantul Andrei
Patriarhul Daniel

Patriarhia Română, despre importanța zilei în care este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei

În plus, conform comunicatului de presă ce a fost transmis de Patriarhia Română, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod.

Totodată, în sprijinul pelerinajului la peștera Sfântului Apostol Andrei, Patriarhia Română a amintit că începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

IPS Teodosie, scrisoare către Guvern, înainte de ziua în care anual are loc pelerinajul de Sfântul Andrei

Miercuri, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a transmis o scrisoare deschisă prim-ministrului Ludovic Orban, în care susţine că măsurile ce au fost impuse în contextul pandemiei de coronavirus au lăsat loc unor “abuzuri” împotriva clerului şi credincioşilor, pentru că aceştia sunt împiedicaţi să desfăşoare tradițiile bisericeşti.

În plus, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a precizat că ar putea apărea o situaţie conflictuală în contextul împiedicării credincioşilor din toată ţara să ia parte la pelerinajul de la mânăstirea şi peştera din satul constănţean Ion Corvin, organizat anual pe data de 30 noiembrie.

Răspunsul lui Ludovic Orban, pentru IPS Teodosie

Joi, premierul Ludovic Orban i-a dat replica lui IPS Teodosie, care l-a acuzat că a ”orchestrat abuzurile pe care ”forţele de ordine le exercită asupra credincioşilor”, în contextul pandemiei de coronavirus. Vezi AICI ce i-a transmis prim-ministrul Arhiepiscopului Tomisului!

”Din păcate, în Constanţa ne-am confruntat cu o creştere a numărului de cazuri şi autorităţile judeţene au considerat că este necesară această decizie de intrare în carantină”, a fost o parte a declarației pe care a dat-o Ludovic Orban.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI