Postul Crăciunului este cunoscut de către toți credincioșii din întreagă lume. Potrivit calendarului ortodox prin acest post ne curată trupul și sufletul.
Postul Crăciunului trebuie respectat cu strictețe, este important și fiecare creștin trebuie să țină cont de importantă lui.
În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei.
În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.
Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.
Acest post ține 40 de zile, începând cu dată de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie.
Totuși, dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seară zilei de 14 noiembrie.
În acest post credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post.
În ziua de Ajun se mănâncă abia seară și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.
Nu în ultimul rând, se face dezlegare la peste în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30.
Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie dacă zilele acestea cad Marți sau Joi.
Cu atât mai mult, când Marțea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.
Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie.
De asemenea, pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea.
Este mult mai aspru și mai stict ținut de credincioși și poate fi de mai multe feluri:
– Ajunare desăvârşită (numit și post negru), atunci când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă;
– Postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate, precum pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc;
– Cel obişnuit, atunci când mâncăm la orele obişnuite, dar numai mâncăruri de post’.
Nu se consumă mâncăruri de dulce, precum carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime;
– Postul uşor (numit și dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Calendarul Creștin Ortodox.