Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică și ce semnificație are această sărbătoare

Cazacu Alexandru 26.04.2023, 12:52
Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică și ce semnificație are această sărbătoare

Înălțarea Domnului se sărbătorește anual la 40 de zile de la Înviere și este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. Totodată, Înălțarea simbolizează triumful Mântuitorului asupra morții și a păcatului, încurajându-i pe creștini să privească cu speranță la revenirea Sa. Când este Înălțarea în 2023 și care este semnificația acestei sărbători, puteți afla în rândurile de mai jos.

Când este Înălțarea în 2023 și ce semnificație are sărbătoarea

În fiecare an, la 40 de zile de la Paște, creștinii ortodocși celebrează Înălțarea Domnului. Sărbătoarea este foarte importantă pentru credincioși și marchează intrarea definitivă a umanității Sale în Rai, de unde urmează a se întoarce pe pământ.

Hristos intră în sanctuarul Cerului și asigură credincioșilor revărsarea Sfântului Duh. Conform scrierilor religioase, după Înviere, Iisus s-a arătat apostolilor vreme de 40 de zile, apoi s-a înălțat la cer în prezența lor. Atunci, ucenicii au primit har și au devenit propovăduitori ai credinței creștine.

Sărbătoarea Înălțării Domnului amintește de ziua în care Hristos s-a ridicat la ceruri, așezându-se la dreapta Tatălui Ceresc în timp ce îi binecuvânta pe apostoli. După cum spuneam, sărbătoarea este foarte importantă pentru creștini, fiind marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Când este Înălțarea în 2023

Cunoscută în popor sub denumirea de Ispas, Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște. În 2023, sărbătoarea Învierii Mântuitorului a picat pe 16 aprilie, prin urmare Înălțarea se va sărbători pe 25 mai.

În primele veacuri ale creștinismului, Înălțarea era celebrată la 50 de zile după Paște, odată cu Pogorârea Sfântului Duh, de Rusalii. Abia la finele secolului al IV-lea, sfinții părinți au decis ca Înălțarea Domnului să fie sărbătorită la 40 de zile după Paște și să aibă o dată diferită de Rusalii.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută și ca Joia Iepelor sau Ispas. Conform tradiției creștine, Ispas ar fi fost martor la Înălțarea Domnului. Se spune că era un om bun și vesel, așa că în ziua de Ispas nu trebuie să fii supărat sau să cauți motive de ceartă.

Se mai spune că cei care trec în neființă de Ispas ajung direct în Rai. În unele zone, tradiția spune că oamenii trebuie să urce pe dealuri în dimineața de Înălțare pentru a vedea cum soarele răsare deasupra colinelor și se ridică pe cer.

După cum bine știm, salutul tradițional de Paște este „Hristos a înviat!”. De Înălțare, creștinii folosesc formula de salut „Hristos s-a înălțat!”. Cu toate acestea, mitropolitul Bartolomeu Anania spunea că oamenii folosesc salutul din neștiință sau din exces de evlavie, acesta nefiind atestat de Biserică.

Tot în ziua Înălțării Domnului se fac pomeni pentru morți. Aceasta este și ultima zi în care se mai mănâncă ouă roșii. În unele zone din țară, oamenii își pun frunze de nuc la brâu, pentru că așa purta și Iisus în ziua Înălțării. Există credința că persoanele care mor între Paște și Înălțare ajung direct în Rai.

De Ispas, vitele se lovesc cu leuștean. Se crede că astfel vor fi ferite de boli. O vorbă din bătrâni spune că de Înălțare nu se dă foc și sare din casă. De asemenea, după Ispas nu se mai cultivă nimic, pentru că nu va rodi.

Gospodinele care au morți în familie dau de pomană azime calde, țuică și ceapă verde. Tot de Ispas se sfințesc și plantele medicinale.

Când este Înălțarea în 2023
Când este Înălțarea Domnului în 2023

Rugăciune de Înălțarea Domnului

Fiind o sărbătoare de mare importanță pentru creștini, de Înălțarea Domnului se rostește o rugăciune specială. Despre aceasta se spune că te scapă de greutăți și îți aduce bunăstare și pace în suflet. Potrivit crestinortodox.ro, aceasta este rugăciunea ce se rostește la praznicul Înălțării Domnului:

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălțimile cerești pentru a noastră mântuire și hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele și prealuminoasele zile ale învierii Tale și, iarăși, după săvârșirea slujirii Tale pământești, Te-ai înălțat cu slavă de la noi la ceruri și ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu și Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...