Ce feluri de mâncare este bine să dai de pomană de înălțarea Domnului

Daria Petrescu 10.06.2021, 08:23
Ce feluri de mâncare este bine să dai de pomană de înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din an, iar în 2021 se prăzmuiește pe 10 iunie, la 40 de zile de la Sfintele Paști. În această zi importantă, pe lângă tradițiile și obiceiurile pe care creștinii le respectă, se imparte mai multe feluri de mâncare. Aceasta este a doua mare sărbătoare a anului în curs, ce mai poartă numele de Ispas. Ce feluri de mâncare este bine să dai de pomană de înălțarea Domnului.

Ce feluri de mâncare este bine să dai de pomană de înălțarea Domnului

Tradiția spune că de Înălțarea Domnului nu este bine să dai de pomană, mâncare gătită. Această mâncare gătită trebuie servită direct la un azil de bătrâni, de exemplu. Asta pentru că, creștinii trebuie să dea de pomană de-ale gurii celor sărmani. De asemenea, în această zi se pot oferi obiecte de cult (iconițe, lumânări, candele, cruciulițe etc.).

De Înălțarea Domnului se împarte colivă

În Ziua Înălțării se oferă drept pomană lapte dulce, fiert cu păsat și mături. Mătura simbolizează nevoia de curățare. De asemenea, de Înălțare se oferă tradiționala colivă iar cei care merg la morminte, este bine să ducă flori și lumânări. De Înălțarea Domnului se înroșesc ouă, la fel ca în Ziua de Paște.

Rugăciunea de Înălțarea Domnului

„Ţie Domnului şi Împărat al cerului şi al pământului, ca unui biruitor al morții îți aducem cântare de laudă, că după prealuminata Înviere din morţi cu slavă la ceruri Te-ai înălţat şi cu Preacinstit Trupul Tău ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, ca şi firea noastră cea căzută să o înalţi împreună cu Tine şi să ne slobozeşti de patimi din veşnica moarte.

Noi, însă, prăznuind Dumnezeiasca Ta Înălţare, din suflet, împreună cu ucenicii Tăi, cântăm: Iisuse, Cel ce Te-ai înălţat de la noi la cer, nu ne lăsa pe noi singuri.

Înţelesul vederii de Dumnezeu dezlegându-l Iisuse, ai dus pe ucenicii Tăi afară spre Betania şi i-ai urcat pe muntele Măslinilor, începând să-i găteşti pentru taina marii Tale Înălţări la cer zicând:

S-a apropiat, o, prietenii Mei, timpul înălţării; mergând, deci, învăţaţi toate neamurile cuvântul pe care l-aţi auzit de la Mine, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh.

Aceştia gândind încă pământeşte, Te-au întrebat: Doamne oare, în acest timp vei aşeza din nou împaraţia lui Israel? Tu însă le-ai zis lor: nu este în puterea voastră să socotiţi vremurile şi anii căci acestea le-a luat Dumnezeu în puterea Sa”, este una dintre rugăciunile care se spune în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

– De Înălțarea Domnului, nu este voie să se dea foc si nici sare din casa;

– Se spune ca tot ceea ce se seamna pe câmpuri după Înălțare nu va mai rodi;

– De asemenea se da de pomana pentru cei adormiti din familie.  De cele mai mute ori se împart azime calde, ceapă verde, rachiu și lapte dulce.

– Credinciosii poarta frunze de nuc la brâu. Exact așa cum a purtat si Iisus Hristos cand S-a Înaltat la ceruri;

– Se spune ca oamenii care mor între Pasti si Inaltarea Domnului ajung în Rai;

– În unle zone ale tarii se organizeaza o procesiune pe camp. Asta, după slujba de Înălțare din biserică

– Se sfintesc recoltele, pentru a fi roditoare la toamna.

– De Înaltarea Domnului se lovesc vitele cu frunze de leuștean pentru a fi sănătoase, fertile și fara boli grave;