Data la care Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier. Nu rămâne interimar, schimbări majore și în Parlament

Ana-Maria Tudor 09.06.2023, 10:56
Data la care Nicolae Ciucă va demisiona din funcția de premier. Nu rămâne interimar, schimbări majore și în Parlament

Viitorul guvern se pregătește să intre într-o săptămână crucială. Potrivit surselor Antena 3, premierul Nicolae Ciucă intenționează să își depună mandatul în curând, iar în zilele următoare se vor relua negocierile pentru formarea noului cabinet. Acesta este un moment important în care se vor lua decizii-cheie pentru viitorul administrației și pentru direcția politică a țării.

Nicolae Ciucă își depune mandatul

Update 9 iunie, ora 10.45. Premierul Nicolae Ciucă a precizat că mai stă în funcție până în momentul în care se va încheia greva profesorilor. Prin măsurile financiare adoptate, dar și prin Memorandumul adoptat în Guvern, prim-ministrul consideră că le-a îndeplinit toate cerințele sindicaliștilor din educație. Însă, potrivit unor surse politice, luni, șeful Cabinetului ar urma să își dea demisia. Se pare că Nicolae Ciucă nu va rămâne interimar, ci va numi un ministru care să-i ia locul. De asemenea, vor pleca din funcție toți consilierii pe care Ciucă i-a avut la Palatul Victoria.

Totodată, schimbări majore vor avea loc și în Parlament. Marcel Ciolacu ar urma să plece de la șefia Camerei Deputaților, unde va fi numit un nou președinte. La fel se va întâmpla și la Senat, unde Alina Gorghiu ar putea fi înlocuită de Nicolae Ciucă, spun sursele citate.

Cum a aparut premierul Nicolae Ciuca de Ziua comemorarii victimelor Holocaustului

Știrea inițială: La sfârșitul acestei săptămâni se așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să își prezinte demisia, urmând ca noul guvern condus de Marcel Ciolacu să fie investit până la data de 15 iunie. În zilele următoare, premierul este programat să aibă o discuție cu președintele Klaus Iohannis, conform unor surse politice. Totuși, există și presiune din partea partidului pentru ca Nicolae Ciucă să demisioneze.

În perioada imediat următoare, se preconizează că vor fi reluate negocierile politice între liderii coaliției de guvernare. Aceste negocieri vor avea ca prioritate stabilirea viitoarei colaborării cu UDMR, întrucât, conform surselor politice, nu este încă clar dacă aceștia vor rămâne sau nu în cadrul guvernului. Rezultatul discuțiilor viitoare va fi influențat în mare măsură de modul în care va avea loc renegocierea protocolului și repartizarea ministerelor între partenerii coaliției de guvernare. Partidul Social Democrat își dorește în mod special menținerea Ministerului Transporturilor, dar, în același timp, doresc și păstrarea UDMR-ului în cadrul guvernului.

Noul guvern are 18 ministere

Dacă Partidul Național Liberal va insistă să primească atât Ministerul Dezvoltării, cât și Ministerul Mediului de la UDMR, există posibilitatea că acest lucru să conducă la o ieșire a maghiarilor din coaliția de guvernare. Cu toate acestea, în prezent, nu există o decizie oficială în cadrul coaliției. În acest moment, se cunoaște că noul guvern va avea o structură mai redusă, cu 18 ministere, într-un efort de a crea o administrație mai eficientă.

„Încă negociem. Decizia e luată ca viitorul guvern să aibă 18 ministere, am dat semnal foarte clar față de ce înseamnă reducerea numărului de personal în primă faza la nivelul aparatului guvernamental și al celui al demnitarilor, am redus cu 50% numărul de consilieri la nivel demnitarilor, reducem numărul secretarilor de stat și aparatele aferente fiecăruia”, declara Nicolae Ciucă, potrivit digi24.ro.

În același timp, premierul Nicolae Ciucă trebuie să decidă care va fi următorul său pas după încheierea mandatului de premier. Conform informațiilor disponibile, există speculații potrivit cărora Nicolae Ciucă ar putea fi propus pentru a ocupa funcția de președinte al Senatului, pe baza semnalelor pe care acesta le-a primit din partea superiorilor.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe