Când ar putea românii să se vaccineze cu a treia doză. Medicul Valeriu Gheorghiță tocmai a făcut anunțul

Nicu Stan 04.08.2021, 15:13
Când ar putea românii să se vaccineze cu a treia doză. Medicul Valeriu Gheorghiță tocmai a făcut anunțul

Când ar putea românii să se vaccineze cu a treia doza. Medicul Valeriu Gheorghiță tocmai a făcut anunțul. Coordonatorul CNCAV spune că ne apropiem de valul patru al pandemiei de coronavirus, iar în acest context, în luna septembrie a acestui an, s-ar putea începe vaccinarea cu ce-a de-a treia doză. Toate amănuntele, în articolul de mai jos.

Valeriu Gheorghiță a anunțat de când începe România vaccinarea cu a ttreia doză de vaccin anti-covid. De când se va întâmpla asta

S-a anunțat când ar putea românii să se vaccineze cu a treia doză de vaccin anti-covid. Medicul Valeriu Gheorghiță tocmai a făcut anunțul

În țara noastră, numărul cazurilor de coronavirus crește încet și ne apropiem de valul 4 al pandemiei. Astfel, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a declarat că în a doua jumătate a lunii septembrie România ar putea începe vaccinarea cu a treia doză.

Vaccinarea cu a treia doza ar putea incepe de la jumatatea lui septembrie
Vaccinarea cu a treia doza ar putea incepe de la jumatatea lui septembrie

Se așteaptă autorizarea EMA

”Noi avem discuții pe această temă, chiar astăzi am avut o întâlnire cu grupurile de lucru. Primul pas este să avem autorizarea din partea Agenției Europene a Medicamentelor (EMA).

Când ar putea veni autorizarea

Ne așteptăm ca până pe data de 15 septembrie să existe această autorizare, iar în a doua parte a lunii septembrie am putea să demarăm administrarea acestui rapel, la o distanță mai mare de 6 luni de la schema completă inițială și sunt definite preliminar câteva categorii care vor avea recomandare cu prioritate și aici vorbim despre personalul medical, de persoane vulnerabile, cu vârste de peste 60-65 de ani.

În etapa a doua probabil că vom replica celelalte criterii care au fost folosite pentru prioritizarea persoanelor vaccinate cu prima schemă”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Pandemia de covid s-ar intensifica

În plus, specialiștii și medicii atrag atenția că suntem deja la începutul valului 4 al pandemiei, iar asta se vede în raportările zilnice. Marți s-au înregistrat cele mai multe cazuri noi de coronavirus din ultimele două luni, mai exact 233 de îmbolnăviri, miercuri, 4 august, s-a ajuns la 271 de cazuri de covid.

De asemenea, dr. Valeriu Gheorghiță a declarat pentru Antena 3 că nu există motive de îngrijorare momentan în ceea ce privește varianta Delta a virusului, respectiv varianta indiană.

99% din decesele cauzate de Delta, la persoane nevaciinate

Nu trebuie să ne îngrijorăm. Dacă ne uitam din cazurile de decese raportate de persoane infectate cu varianta Delta din cele 14 cazuri raportate oficial, doar unul singura a fost înregistrat la o persoană vaccinată cu schemă completă. Știm că peste 99% dintre decesele înregistrate în SUA sunt la persoane nevaccinate.

Practic, un număr foarte mic de persoane care se încadrează în acel procent de maxim 5% din cazuri care nu dezvoltă suficienți anticorpi protectori după vaccinarea completă, pot să ajungă să dezvolte forme severe, dar asta nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente.

Care sunt beneficiile schemei complete de vaccinare

Reamintesc faptul că indiferent de tipul de vaccin de care vorbim, schema completă ne oferă beneficii și un nivel de eficiență de peste 90% în prevenirea spitalizărilor și prevenirea deceselor”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe