Valeriu Gheorghiţă, despre măsurile luate pentru românii nevaccinaţi. De ce vor avea voie să intre în restaurante

Iancu Andreea 31.07.2021, 22:16
Valeriu Gheorghiţă, despre măsurile luate pentru românii nevaccinaţi. De ce vor avea voie să intre în restaurante

Cu al patrulea val al pandemiei amenințând din toamnă, autoritățile au început să stabilească noi strategii. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit recent despre măsurile luate pentru românii nevaccinați, după ce țara noastră a trecut cu greu pragul de 5 milioane de persoane imunizate măcar cu o doză de ser. Medicul a făcut precizări cu privire la posibilitatea ca cetățenii să intre într-un restaurant, de exemplu, făcând o paralelă cu persoanele fumătoare.

Valeriu Gheorghiță, despre măsurile luate pentru românii nevaccinați

O întreagă dezbatere a fost lansată în urma apariției mai multor restricții pentru persoanele nevaccinate din unele state europene. În România, deocamdată autoritățile încearcă să conceapă strategii echitabile pentru toată lumea, însă continuă să îi sfătuiască pe cetățeni să se imunizeze împotriva covid-19. În contextul în care tulpina Delta urmează să devină majoritară printre cazurile din țara noastră, în al patrulea val al pandemiei, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre măsurile luate pentru românii nevaccinați.

Pe mine mă interesează și cred că e foarte importantă sănătatea și siguranța oamenilor care participă la anumite evenimente. Este regretabil să mergi într-un anumit loc și să pleci bolnav, să te infectezi. Nimeni nu-și dorește așa ceva, e greu de anticipat care va fi evoluția bolii, or mie mi se pare că trebuie să fim responsabili și să înțelegem realitatea în care ne aflăm, și anume: atât timp cât eu risc să infectez alte persoane în jurul meu, cred că pot să fiu un pic mai responsabil și să mă gândesc de două ori înainte să critic cumva asemenea măsuri.

Valeriu Gheorghiță, despre măsurile luate pentru românii nevaccinați
Ce spune Valeriu Gheorghiță despre situația românilor nevaccinați

“Lucrurile trebuie privite foarte clar și foarte logic”

Specialistul a explicat întreaga situație printr-o comparație făcută vis a vis de fumători. Medicul a ținut să precizeze faptul că decizia de a fuma nu ar trebui să îi afecteze pe cei care aleg să nu fumeze. Același lucru se întâmplă și în cadrul celor două tabere de vaccinați și nevaccinați.

Vă dau un exemplu foarte simplu: fumatul în spațiile comune închise. Am putea să spunem la fel: De ce să nu fumezi cu cei nefumători? Care e problema? Eu am dreptul să fumez și să-i expun și pe ceilalți nefumători! Este la fel, din acest punct de vedere. Lucrurile trebuie privite foarte clar și foarte logic: persoanele care nu vor să se vaccineze, care nu vor să efectueze un test sau care n-au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, altfel, persoane vulnerabile, la risc să se infecteze și implicit să transmită boala celor din jur, evident că în situația respectivă trebuie încadrate în aceste criterii. Trebuie încadrate aceste situații atunci când există aglomerări populaționale. Și aici, iarăși revin la contextul cu fumatul: această restricție bineînțeles că i-a vizat pe fumători și atunci trebuie să fie un spațiu separat, bine ventilat, să nu-i expui pe cei nefumători, pentru că realmente vorbim de sănătatea publică, de sănătatea celor din jurul nostru. Este fix același principiu care se aplică și în situația actuală, a declarat Valeriu Gheorghiţă pentru Digi24.

Bilanț coronavirus în România, în data de 31 iulie

Grupul de Comunicare Strategică a raportat sâmbătă, 31 iulie 2021, alte 156 de cazuri noi cu coronavirus, înregistrate în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 13.838 de teste RT-PCR și 17.633 de teste rapide antigenice. Până astăzi, 31 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.189 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.047.723 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 34.281 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 30.07.2021 (10:00) – 31.07.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 3 decese (bărbați), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județele Bacău, Călărași și Dolj, se arată în comunicatul oficial.