Cât de mult au crescut cazurile de infectare cu tulpina Delta, în România. Valeriu Gheorghiță detaliază cifrele din ultima săptămână

Iancu Andreea 02.08.2021, 17:52
Cât de mult au crescut cazurile de infectare cu tulpina Delta, în România. Valeriu Gheorghiță detaliază cifrele din ultima săptămână

Cele mai recente date transmise de către Grupul de Comunicare Strategică au arătat că numărul infectărilor se află într-o tendință ascendentă, după ce cazurile de Covid-19 au început să crească în ultimele zile. În plus, specialiștii au transmis avertizări cu privire la noua tulpină Delta, care începe să se extindă nu doar în România, ci și în alte state. Despre cât de mult au crescut cazurile de infectare cu tulpina Delta în țara noastră a vorbit chiar coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Medicul a oferit o imagine de ansamblu asupra situației epidemiologice din România.

Cât de mult au crescut cazurile de infectare cu tulpina Delta, în România

Pandemia de coronavirus nu pare să se îndrepte către un scenariu favorabil nici în țara noastră, o creștere a infectărilor fiind semnalată în mai multe state europene. În ciuda campaniei de vaccinare, care din păcate se desfășoară lent în țara noastră, autoritățile sunt îngrijorate de extinderea variantei Delta, care ar putea deveni dominantă și la noi. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit recent despre cât de mult au crescut cazurile de infectare cu tulpina Delta și ce scenarii ne așteaptă. Medicul susține că în perioada 26 iulie – 1 august s-au înregistrat peste 1.040 de noi cazuri de infecţie cu virusul SAR-CoV-2, față de o perioadă anterioară, când erau raportate doar 660 de cazuri.

În momentul de faţă observăm o creştere a numărului de cazuri, pentru că în săptămâna 26 iulie – 1 august vorbim de peste 1.040 de cazuri, ceea ce înseamnă o creştere cu 60% a numărului de cazuri de la nivelul săptămânii în curs. Tocmai de aceea este foarte importat ca în perioada următoare – pentru că e clar că ne aflăm pe un trend ascendent, am plecat de la începutul lui iulie când vorbeam de o medie la 7 zile a numărului de cazuri de 40 şi am ajuns în momentul de faţă la o medie de 144 de cazuri, deci practic o creştere foarte mare a numărului de cazuri. Acesta ar fi un aspect.

Cât de mult au crescut cazurile de infectare cu tulpina Delta
Autoritățile române aduc vești îngrijorătoare

„Acest lucru este cel care ne îngrijorează”

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță consideră că ne află într-o tendință ascendentă, varianta Delta urmând să devină dominantă și la noi în țară în zilele ce urmează. Conform estimărilor, finalul lunii august va înregistra 800-900 de cazuri zilnic, iar la jumătatea lunii septembrie se vor raporta peste 1.500 de cazuri la fiecare 24 de ore.

Al doilea aspect este legat de faptul că avem, cât se poate de clar, varianta Delta inclusiv pe teritoriul ţării. În săptămâna precedentă vorbeam deja de 127 de cazuri confirmate, dar ceea ce este important este că în ultimele opt săptămâni rata de pozitivare a testelor de secvenţiere pentru varianta Delta a crescut de cinci ori. Deci acest lucru este cel care ne îngrijorează şi faptul că în săptămâna 29, din totalul secvenţierilor, 56% au fost pozitive pentru varianta Delta. Deci acest lucru ne arată că în următoarele săptămâni foarte probabil varianta Delta va deveni dominantă şi în România, or, la acel moment, numărul de cazuri care pot să apară poate să fie substanţial crescut. Noi suntem, în acest moment, pe o creştere lentă, numărul absolut de cazuri este mic şi asta este foarte bine, însă situaţia actuală nu poate să rămână aşa la nesfârşit, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3.

Persoanele vaccinate nu sunt excluse de la infectarea cu tulpina Delta

Potrivit medicului, febra, durerile de cap şi de gât sunt simptomele tipice infecţiei cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, altele extrem de des întâlnite sunt rinoreea și tusea. Lipsa gustului și a mirosului devin mai puțin frecvente în cazul noii variante a virusului, care ar putea afecta inclusiv persoanele vaccinate. În plus, medicul Valeriu Gheorghiță susține că este foarte probabil să ne îndreptăm către un al patrulea val de infectări.

Pot să vă spun categoric că suntem pe o creştere a numărului de cazuri. Or, dacă vorbim de o creştere a numărului de cazuri, se estimează, conform scenariilor noastre pe care ne uităm, că vom înregistra progresiv această creştere a numărului de cazuri. Undeva la sfârşit de august estimăm că vom ajunge la 800-900 de cazuri zilnic, iar undeva după jumătatea lunii septembrie am putea depăşi 1.500 de cazuri în fiecare zi. Dar atenţie, aici vorbim de un scenariu, iar în viaţa de zi cu zi dacă până la acel moment varianta Delta devine dominantă, s-ar putea să fie mai accelerată”, a adăugat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...