Când ar putea fi majorate salariile profesorilor. Anunțul tocmai a fost făcut

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 07.10.2021, 09:30
Când ar putea fi majorate salariile profesorilor. Anunțul tocmai a fost făcut

Sindicatele din învățământ au transmis solicitări către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei privind aplicarea de la 1 ianuarie a celor două majorări salariale pentru angajații din învăţământul preuniversitar şi universitar care au rămas restante în urma prorogării anterioare a prevederilor legale. După consultările dintre ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost anunțat momentul când ar putea fi majorate salariile profesorilor. Personalul didactic ar fi trebuit să primească de la 1 septembrie 2020 salariile prevăzute de lege pentru anul 2022, însă prevederea a fost prorogată.

Autoritățile au anunțat când ar putea fi majorate salariile profesorilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au participat miercuri la o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi universitar, în cadrul căreia au discutat despre situaţia salariilor de anul viitor ale personalului din învăţământ. Deși banii ar fi trebuit primiți încă de la 1 septembrie 2020, majorarea salarială a fost amânată. În urmă cu o zi, reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ au solicitat ca cele două tranşe de majorări salariale restante, prevăzute de Legea 153/2017, în valoare de câte 8% fiecare, să se acorde începând cu data de 1 ianuarie 2022. În acest mod se poate atinge nivelul maxim de salarizare prevăzut pentru personalul didactic în această lege.

În cadrul discuţiilor s-a convenit ca Ministerul Educaţiei să calculeze impactul financiar al acordării majorărilor salariale solicitate de sindicate, precum şi al creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi că reprezentanţii celor două ministere vor susţine solicitările reprezentanţilor federaţiilor sindicale prezenţi la această întâlnire, se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Când ar putea fi majorate salariile profesorilor
Cadrele didactice așteaptă majorările salariale promise

Problemele semnalate de sindicatele din învățământ

În plus, discuțiile au avut drept subiect și impactul pe care majorarea salariului minim îl are asupra personalului nedidactic, care are deja veniturile la nivelul salariului minim de anul viitor. Pe de altă parte, s-a discutat situația salarială a funcției de educator puericultor, în contextul preluării de către Ministerul Educației a creșelor de la administrația publică locală.

Astfel, în următoarea perioadă, Ministerul Educației urmează să analizeze consecințele și impactul bugetar pentru a propune modificări la Legea salarizării. Nemulțumiri au existat și în cazul funcțiilor de director din cadrul unităților de învățământ, sindicatele semnalând faptul că unele funcții de conducere se regăsesc sub nivelul salarial al funcţiilor didactice de predare sau chiar sub nivelul unor funcţii de conducere de la personalul didactic auxiliar. Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a precizat însă că aceste inechităţi salariale pentru personalul din învăţământ vor fi eliminate prin noua Lege a salarizării. Aceasta va fi elaborată în perioada următoare pentru a aduce echitate şi calitate în sistemul public.

Am avut astăzi o întâlnire, ministrul Muncii, ministrul Educaţiei şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, la care s-au discutat chestiuni cu privire la nevoia şi importanţa unei salarizări corespunzătoare în sistemul de educaţie, nevoia de aplicare a creşterilor salariale începând cu data de 1 ianuarie 2022 şi nevoia de suplimentare a numărului de posturi din educaţie, generată de preluarea creşelor în sistem, a precizat Sorin Cîmpeanu, într-o declaraţie de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...