Când ar putea fi chemați la muncă medicii cu forme ușoare de covid. Scenariul luat în calcul de Ministerul Sănătății

Nicu Stan 27.01.2022, 15:30
Când ar putea fi chemați la muncă medicii cu forme ușoare de covid. Scenariul luat în calcul de Ministerul Sănătății

S-a anunțat când ar putea fi chemați la muncă medicii cu forme ușoare de covid. Scenariul este luat în calcul de Ministerul Sănătății, în cazul în care numărul de infectări cu coronavirus va exploda. Astfel, din lipsa personalului medical, cei infectați cu covid, însă cu forme ușoare ale bolii, ar putea fi chemați la muncă.

Ministerul Sănătății se pregătește pentru explozia cazurilor de coronavirus. Medicii infectați cu covid, cu simptome ușoare, vor fi chemați la muncă

Medicii infectaţi cu coronavirus care au forme uşoare de boală ar putea fi chemaţi la muncă, în cazul în care situaţia scapă de sub control, a anunțat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Anunţul a fost făcut după ce presiunea pe sistemul sanitar a crescut din cauza exploziei numărului de infectări cu coronavirus. Ieri, 26 ianuarie s-au înregistrat aproape 35.000 de infectări noi, ceea ce înseamnă un record absolut la noi în ţară de când a început pandemia.

Alexandru Rafila cheama la munca medicii infectati cu covid, dar cu forme usoare, daca va fi nevoie
Alexandru Rafila cheama la munca medicii infectati cu covid, dar cu forme usoare, daca va fi nevoie

Medicii infectați cu covid, dar cu forme ușoare, chemați la muncă când cazurile vor ajunge la 70.000 pe zi

Scenariul prezentat ieri de Ministerul Sănătăţii se va aplica doar în cazul în care lucrurile vor scăpa de sub control, adică dacă se va ajunge la 70.000 de infectări noi pe zi, aşa cum se preconizează.

De asemenea, ministerul Sănătății a anunțat că vom avea o creștere considerabilă a cazurilor de săptămâna viitoare, când paturile de la ATI, conform celui mai negru scenariu, ar putea fi toate ocupate.

Numărul mare de infectări nu este o surpiză

Astfel, ministerul Sănătății nu exclude cel mai negru scenariu, acela când am putea avea 70.000 de infectări pe zi. În acest context, personalul medical infectat, cu forme uşoare, ar putea veni la serviciu dacă nu va putea fi asigurată asistenţa medicală, anunță Ministerul Sănătății.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că numărul record de infectări înregistrat ieri nu este o surpriză având în vedere că pentru prima dată s-au făcut aproape 110.000 de teste.

Creșterea numărului de infecții nu se oprește

Nu sunt cifre surprinzătoare și este foarte posibil ca săptămâna viitoare creșterea să continue. Alexandru Rafila a adăugat că momentan nu sunt motive de panică, dar că regulile trebuie respectate și vaccinarea încurajată.

„Ne așteptam ca azi să fie acest număr, ne aflăm după o perioadă în care testarea a fost puțin mai redusă. Azi s-au efectuat pentru prima dată aproape 110.000 teste.

Și în alte țări a crescut numărul de infectări zilnice

Acest număr (de infectări – n.red.) e preocupant, dar nu putea fi exclus, așa cum a reieșit din scenariile pe care Ministerul Sănătății și INSP le-au prezentat acum două săptămâni. E un număr de cazuri care e similar cu ce se întâmplă în alte țări. Spre exemplu, în Danemarca au fost ieri 43.000 de cazuri, în Cehia 30.000 de cazuri, în Portugalia 57.000 cazuri”, spunea Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe