Când vor scăpa românii de restricţii. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Stan Filon 24.01.2022, 23:07
Când vor scăpa românii de restricţii. Anunţul făcut de Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbește despre relaxarea restricțiilor în România. Acesta a recunoscut însă că momentan situația nu este una chiar roz în România, iar apogeul valului 5 al pandemiei de coronavirus este așteptat să lovească țara noastră la jumătatea lunii februarie, când sunt așteptate chiar și 70 de mii de cazuri noi pe zi. În plus, au apărut focare de infecție cu coronavirus la personalul medical.

Ministrul Sănătății a anunțat când vor scăpa românii de restricţii

Valul 5 adus de Omicron în România nu este la fel de agresiv precum cel adus de Delta, însă situația se complică în spitale din cauza unor focar apărute la cadrele medicale și la pacienții internați cu alte boli, care se infectează cu coronavirus în spital. Ministrul Sănătății spune că este destul de dificil, dar managerii de spitale trebuie să facă față.

„Vorbim de focare la personalul medical. Am avut o astfel de situație în București și încercăm să găsim soluții, chiar temporare, pentru continuarea activității și ca pacienții să aibă acces la servicii de sănătate. Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem 2 diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medical sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital”, a spus Rafila la Digi24.

Ministrul Sanatatii a anuntat cand vor scapa romanii de restrictii
Ministrul Sanatatii a anuntat cand vor scapa romanii de restrictii

„Lucrurile sunt foarte diverse”

„Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții. E o perioadă mai dificilă, care trebuie manageriată de cei care conduc aceste unități, cu asistență de la DSP și Ministerul Sănătății. Ne pregătim și pentru acest scenariu. Lucrurile sunt foarte diverse. Facem tot ce putem în această perioadă, încât să ținem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul.

Ministrul Sănătății a spus că vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere. Rafila a vorbit și despre relaxarea restricțiilor impuse de autorități, dar spune că renunțarea la masca de protecție ar trebui să fie ultima la are să se renunțe.

„Consultare permanentă cu industria”

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 12.082 de cazuri noi de coronavirus în România. De asemenea, au fost înregistrate 40 de decese.

Urmăriți Impact.ro și pe