Când ar putea avea loc alegerile locale în România? Grupările politice au ajuns la un prim acord

Când ar putea avea loc alegerile locale? Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Partidele politice au stabilit o presupusă dată pentru alegerile locale din acest an. Un proiect de lege inițiat de liderii principalelor grupări politice din România, PSD, PNL și ALDE a fost depus joi, în Parlament și include termenii de prelungire a mandatelor pentru aleșii locali, precum și o posibilă dată pentru alegerile locale.

Data alegerilor locale în România

Având în vedere că mandatul aleșilor locali a fost prelungit până la data de 1 noiembrie 2020, cel mai târziu, alegerile locale s-ar putea organiza pe 27 septembrie, o dată la care s-au pus de acord joi aproape toate grupările politice, potrivit informațiilor transmise de Mediafax și Digi 24.

Alegerile locale ar putea fi organizate pe 27 septembrie 2020. Foto: Casian Mitu/Inquam Photos

Alegerile locale ar putea fi organizate pe 27 septembrie 2020. Foto: Casian Mitu/Inquam Photos

De asemenea, și premierul Ludovic Orban a subliniat săptămâna trecută că această dată ar fi una„ potrivită” pentru organizarea scrutinului. Șeful Executivului motivează că a avut în vedere ca alegerile locale să se desfășoare după încheierea perioadei de concedii, dar și înainte unui eventual val doi de îmbolnăviri de COVID-19.

„În ceea ce ne priveşte pe noi, ca Guvern, noi am anunţat public de două luni, că noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie pentru desfăşurarea alegerilor, pentru că e după perioada de concedii, e înaintea unei eventuale reveniri a epidemiei, care este estimată, să spun, după 1 octombrie, după 15 octombrie, şi e o perioadă în care se poate face campanie, astfel încât oamenii să-şi aleagă primarii, consilierii locali, preşedinţii de Consilii judeţene şi consilierii judeţeni în deplină cunoştinţă de cauză, cunoscând programele candidaţilor”, a explicat Ludovic Orban.

Proiectul de lege semnat de Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) prevede că „data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării”. Acest lucru înseamnă că Parlamentul va fi cel care va decide data organizării alegerilor.

În ultimele trei decenii de când România a făcut tranziția la un regim politic, puterea executivă a fost cea care a decis data organizării alegerilor lcoale, printr-o hotărâre de guvern.

Reprezentanții partidelor parlamentare trebuie să găsească anul acesta soluții de a vota în siguranță, având în vedere contextul epidemiologic local și global. Decocamdată se discută despre alegeri desfășurate pe mai multe zile, dar se ia în calcul și posibilitatea de a vota electronic sau prin corespondență.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI