Avertisment dur de la OMS! Când s-ar putea ca Europa să fie lovită de al doilea val al epidemiei

Luiza Moldovan 08.06.2020, 11:00

Singapore și Iran înregistrează noi cazuri de infecții cu coronavirus, într-un ritm alert, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra unui nou val al pandemiei, așteptat în iarnă.  Asia a fost prima zonă de lume care a avut de luptat cu un dușman nou, necunoscut – noul coronavirus. Primii care au stat izolați și apoi tot primii care au ieșit din izolare într-o perioadă când restul lumii abia făcea cunoștință cu aceste stări.

Al doilea val al pandemiei – avertismentul OMS

Ce lecții pot fi învățate de aici? Și-au făcut asiaticii temele? Singapore a fost lăudat pentru cum a gestionat pandemia. Ei nici măcar nu pot să vorbească despre un prim val al pandemiei, atât de bine au acționat. Într-o epidemie, primul val rezultă din cum reacționează oamenii la contaminare. Aici, infecțiile au fost oprite, iar oamenii au crezut c-au scăpat. Experții spun că acest prim val trebuia să se întâmple, altfel, aceștia ar fi trebuit să se izoleze de tot de restul lumii. Prin urmare, ceea ce acum apare ca un al doilea val în Singapore, este, de fapt, restul primului val.

În Iran, situația a fost cu totul alta. Într-o țară deja sugrumată de sancțiunile impuse de SUA, numărul infecțiilor a crescut rapid, iar autoritățile au recurs la măsuri extreme și disperate. Aceste măsuri au sugrumat încă și mai mult economia țării. Tot experții spun că ceea ce acum pare un al doilea val este, de fapt, primul val care nu a apucat să se termine, pentru că el nu a fost oprit.

Acest tip de coronavirus are un genom stabil, iar o mutație a lui e puțin probabilă, spun specialiștii
Acest tip de virus are un genom stabil, iar o mutație a lui e puțin probabilă, spun specialiștii

În funcție de ce factori ar putea avea loc al doilea val

În Europa, țările își pun problema celui de-al doilea val. Riscul de contaminare crește în funcție de natura climei. Aerul rece și uscat ușurează răspândirea virusului, pe când aerul cald și umed o oprește.

Intervine aici și vârsta populației. Țările care au avut cel mai mult de suferit sunt cele cu populația îmbătrânită (vezi Italia, Spania, Franța). La vârstele de până în 30 de ani, infecția cu Covid trece aproape neobservată. Peste 30 și până în 65 de ani, se fac forme moderate. Foarte rare sunt cazurile de deces, iar acestea apar pe fondul unor alte boli care au ruinat, deja, organismul pacientului. Peste 65 de ani se fac forme severe. Acesta este motivul pentru care țările cu o populație tânără nu au avut o incidență a mortalității la fel de mare ca țările cu populație îmbătrânită.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Al treilea factor care trebuie luat în considerare este existența unei imunități încrucișate și are legătură cu infectările anterioare cu alte tipuri de coronavirusuri (infecții faringiene, gastroenterite, alte răceli).

Nu suntem imuni, dar putem să-l evităm

Potrivit atlantico.fr, există mai multe argumente împotriva unui al doilea val sever. Chiar dacă e clar că nu suntem imuni, amenințarea celui de-al doilea val, spun specialiștii acestui site, ar putea veni de la o mutație a virusului, dar acesta are un genom stabil și e protejat de erorile de multiplicare.

Prin urmare, ar fi bine să nu mai punem întrebarea asupra celui de-al doilea val și să ne asigurăm că nu va exista, mai spun aceștia.

Urmăriți Impact.ro și pe