Când ajunge aeronava TAROM cu cei 122 de cetățeni români repatriați din Maroc. Niciunul nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Ioana Bucur 02.12.2021, 17:51
Când ajunge aeronava TAROM cu cei 122 de cetățeni români repatriați din Maroc. Niciunul nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Apariția unei noi variante a Covid-19, tulpina Omicron, a blocat, din nou, călătoriile internaționale. Statul român a trimis o altă aeronavă pentru a-i aduce acasă pe cei care au rămas blocați în țările africane. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat când va ajunge aeronava TAROM cu cei 122 de cetățeni români repatriați din Maroc. Din primele informații, niciun pasager nu prezintă simptome specifice infectării cu SARS-CoV-2, însă măsuri speciale vor fi luate imediat după aterizare.

122 de români blocați în Maroc se întorc în țară

Un alt avion va aduce în țară o parte dintre românii și alți cetățeni europeni blocați în țările africane, după suspendarea zborurilor comerciale ca reacție la apariția tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi, că 122 de cetățeni ai României au fost îmbarcați într-o aeronavă TAROM ce efectuează o cursă specială pentru repatriere și care urmează să aterizeze pe Aeroportul Internațional Henri Coandă pe 2 decembrie 2021, în jurul orei 20.00.

„Aeronava TAROM cu care sunt repatriați din Maroc 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni ai altor state europene va ajunge astăzi, 2 decembrie 2021, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în jurul orei 20.00”, au transmis autoritățile.

Nicio persoană nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

„Lista de pasageri îmbarcaţi la bordul aeronavei, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Rabat, inclusiv pe baza solicitărilor de asistenţă consulară primite din partea misiunilor diplomatice ale altor state membre UE acreditate în Maroc, cuprinde 184 de persoane, după cum urmează: 122 de cetăţeni români şi 62 cetăţeni europeni (4 cetăţeni bulgari, 15 cetăţeni croaţi, 2 cetăţeni greci, 22 cetăţeni polonezi, 12 cetăţeni ungari, 2 cetăţeni lituanieni, 4 cetăţeni sloveni şi un cetăţean austriac)”, a precizat MAE.

Pentru îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Rabat şi Consulatul Onorific al României la Marrakesh, a menţinut legătura permanent atât cu cetăţenii români, informându-i constant cu privire la etapele operaţiunii de repatriere, cât şi cu autorităţile marocane, pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

Când ajunge aeronava TAROM cu cei 122 de cetățeni români repatriați din Maroc

Ce se va întâmpla cu pasagerii după aterizare

Toți pasagerii vor fi testați Covid-19 și li se va recomanda să rămână în autoizolare până la aflarea rezultatului testului.

În cazul în care rezultatul testului este negativ, cetățenii repatriați din Maroc, țară aflată în zona verde, vor rămâne în contact cu autoritățile medicale pentru a depista orice semn al apariției eventualelor simptome.

În cazul în care rezultatul este pozitiv, persoanele respective vor fi transportate la unități medicale pentru investigații și monitorizare, iar proba va fi trimisă în laboratoare specializate pentru secvențiere, în vederea stabilirii variantei de tulpină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...