O persoană din Brașov, suspectă de infectare cu noua tulpină Omicron, deține schema completă de vaccinare

Beatrice Dumitru 02.12.2021, 17:41
O persoană din Brașov, suspectă de infectare cu noua tulpină Omicron, deține schema completă de vaccinare

Una dintre personele suspecte de infectare cu varianta de coronavirus Omicron are schema completă de vaccinare și a revenit în țară din Africa de Sud. La sosirea pe aeroport aceasta a fost testată și a avut rezultat pozitiv pentru Covid-19. Centrul European pentru Controlul Epidemiilor avertizează că varinata Omicron va deveni majoritară pe continent în următoarele luni.

Schemă completă de vaccinare pentru persoana suspectă de infectare cu Omicron

Persoana suspectă de infectare cu noua tulpină Omicron, descoperită în Africa de Sud, a revenit în țară pe 30 noiembrie, cu o cursă specială TAROM. Aceasta locuiește în Brașov, iar după ce a fost testată pozitiv pentru SARS-CoV-2, a fost preluată de reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov.

Potrivit Prefecturii Brașov, este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani, cu schemă completă de vaccinare împotriva Covid-19. Aceasta a intrat în izolare la domiciliul din Brașov și se află sub o monitorizare strictă.

O persoană din Brașov, suspectă de infectare cu noua tulpină Omicron, deține schema completă de vaccinare
Femeia din Brașov are schema completă de vaccinare.

Persoana confirmată pozitiv este vaccinată cu schemă completă și până în acest moment nu a dezvoltat simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2. Proba recoltată la intrarea în țară a fost trimisă pentru secvențiere genomică la Institutul Național de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino din București”, a transmis Prefectura Brașov.

Alte două persoane din județele Maramureș și Vaslui, repatriate din Africa de Sud, sunt și ele suspecte de infectare cu varianta Omicron. În urma primelor teste, există o suspiciune înaltă pentru noua variantă africană la femeia din Brașov.

ECDC: varianta Omicron va deveni majoritară în Europa în următoarele luni

Varianta Omicron riscă să devină majoritară în Europa până în următoarele  luni, dacă se vor confirma primele tendințe, a estimat Centrul European pentru Controlul Epidemiilor. Potrivit datelor preliminare, noua variantă are un avantaj substanțial față de Delta, varianta dominantă până acum.

Pe baza acestor modele matematice, Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecțiile cauzate de virusul SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană, în următoarele luni”, a precizat ECDC într-un comunicat de presă, citat de Le Figaro.

Varianta Omicron a fost raportată pentru prima dată în Botswana înainte de a fi detectată în Africa de Sud, pe 25 noiembrie. A doua zi după acest anunț, noua variantă a fost catalogată drept „îngrijorătoare” de către OMS. 352 de cazuri de Covid-19 cu această variantă au fost înregistrate în 72 de țări, dintre care 13 din Europa.

Urmăriți Impact.ro și pe