Update. Zeci de români au revenit acasă din Africa de Sud cu un zbor Tarom. Câte persoane nu au reuşit să se îmbarce

Nicu Stan 30.11.2021, 11:11
Update. Zeci de români au revenit acasă din Africa de Sud cu un zbor Tarom. Câte persoane nu au reuşit să se îmbarce

Zeci de români și de străini sosesc astăzi din Africa de Sud cu un zbor special Tarom. Ministerul de Externe a organizat un zbor pentru a-i aduce acasă pe românii care erau blocați în această țară, din cauza virusului Omicron. Chiar și așa, mai multe persoane nu au reuşit să se îmbarce în avion.

Zeci de români și străini au ajuns astăzi din Africa de Sud cu un zbor special Tarom. Alți câțiva nu au reușit să urce în avion

UPDATE 19:30. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că toate persoanele care au sosit din Africa de Sud, cu un avion TAROM, sunt sănătoase. „Toate testele au fost negative”, a spus Arafat.

UPDATE, ora 18:45. Aeronava Boeing 737 a companiei Tarom care a plecat în Africa de Sud pentru a repatria cetăţenii români blocaţi în această ţară a aterizat la Otopeni. Toți pasagerii vor fi testați de DSP pentru detactarea coronavirusului.

De asemenea, autoritățile au decis ca toate persoanele din avionul care a sosit de la Johannesburg vor intra în carantină. În aeronavă au fost 70 de pasageri – 46 de români, 18 din alte state UE, iar alţi şase sunt din terţe state. Șapte români nu au reușit să se îmbarce.

Absolut toţi care vor coborî din avion vor fi testaţi de către noi pe aeroport, bineînţeles că ei vor intra printr-un culoar special, cei care doresc să meargă după această testare vor rămâne în ţară în locurile pe care ni le vor preciza pentru carantină, se va face acest lucru pentru fiecare în parte, cine nu are această posibilitate, pentru a realiza o carantină corespunzătoare în locaţia pe care o are, putem să susţinem partea aceasta prin carantină instituţionalizată”, a declarat dr. Oana Nicolescu, şeful DSP Bucureşti.

UPDATE, ora 15:05. Avionul care aduce în România zeci de români, care au fost blocați în Africa de Sud, nu va mai aterizeaza pe aeroportul Otopeni. Aeronava va fi preluată de Armată.

Măsura a fost luată din cauza riscului mare de infectare, pe fondul temerilor cauzate de tulpina africană Omicron, noua variantă mutantă de coronavirus.

Guvernul a solicitat Armata

Armata a fost solicitată de către Guvern pentru a prelua avionul, întrucât s-a apreciat că este un risc prea mare ca pasagerii să treacă prin terminalul Sosiri de pe Henri Coandă, chiar dacă fusese creat un culoar special. Aeronava va ateriza la 16:27.

Sportivii de la Baia Mare urmează să fie preluați de acolo de un avion mai mic al TAROM, care îi va duce la destinație.

Pasagerii vor intra în carantină

Ceilalți 46 de cetățeni români și străini vor fi duși cu autobuze spre o zonă de triaj. Acolo vor fi așteptați de echipe ale DSP care îi vor testa, apoi, timp de 14 zile vor sta în carantină.

Știrea inițială

Ministerul de Externe a transmis că 46 de cetățeni români și 24 de cetățeni europeni și din alte state, blocați în Africa de Sud în urma anulării unor curse aeriene, din cauza variantei de coronavirus Omicron, au plecat cu un avion din Johannesburg la ora 03:45 și ar urma să ajungă în România la orele 15:30.

”Zborul special organizat la inițiativa Guvernului României pentru repatrierea cetățenilor români blocați temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 03.54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor și formalităților necesare, aeronava fiind așteptată să aterizeze la București în jurul orelor 15.30 (ora României).

Romanii repatriati din Africa de Sud aterizeaza azi, in jurul orelor 15:30
Romanii repatriati din Africa de Sud aterizeaza azi, in jurul orelor 15:30

70 de persoane sunt pe listă

Lista de pasageri care au urcat la bordul aeronavei care a decolat, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, cuprinde următoarele 70 de persoane: 46 de cetățeni români (inclusiv delegația sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetățeni europeni (10 cetățeni bulgari, 4 cetățeni spanioli, 3 cetățeni polonezi, 1 cetățean ungar) și 6 cetățeni din state terțe (4 cetățeni georgieni, 1 cetățean australian, 1 cetățean neozeelandez – aceștia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare și având rezidență în România)”, a anunțat ministerul de Externe.

7 români nu au reușit să zboare spre casă

Din păcate, alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul special de repatriere.

”MAE informează că alți 7 cetățeni români care se află în Cape Town nu au reușit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanții Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceștia și vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluții de transport către România”, mai informează MAE.

MAE a stat în legătură permanentă cu românii ce urmau să fie repatriați

De asemenea, cetățenii români au fost la curent cu toți pașii procedurilor de repatriere.

”Pentru realizarea listei de pasageri și îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town, a menținut legătura permanent cu cetățenii români, informându-i constant despre etapele operațiunii de repatriere și a menținut contactul cu autoritățile sud-africane pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice”, potrivit MAE.

Urmăriți Impact.ro și pe