Când a fost sărbătorit Paștele prima dată? Tradiții și obiceiuri din trecut

Emanuela Pană 16.04.2023, 08:00
Când a fost sărbătorit Paștele prima dată? Tradiții și obiceiuri din trecut

Învierea Domnului, numită și sărbătoarea Paștilor, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare a creștinătății. Odată cu ea, speranța mântuirii și a vieții veșnice a cuprins întreaga omenire. Paștele este celebrat anual atât de ortodocși, cât și de catolici și protestanți, existând mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă. Însă, când a fost sărbătorit Paștele prima dată, de fapt? 

Paștele, cea mai importantă sărbătoare creștină 

Învierea Domnului sau Paștele este cel mai important moment din calendarul religios, reprezentând punctul fundamental pe care se sprijină credința creștină. Acest eveniment înglobează speranțele și năzuința umană spre depășirea limitelor și a situațiilor care par de neînvins pentru noi, oamenii.  

De la istoria crucificării lui Mesia, la interpretările pe care le oferă religia și la practicile păstrate de ani și ani în tradiții, Învierea Domnului schimbă perspectivele interacțiunii umane obișnuite.  

Scopul acestei sărbători este acela de păstra vie amintirea patimilor, a morții și a Învierii lui Iisus Hristos. Potrivit informațiilor din Sfânta Scriptură, înainte de a pătimi, Iisus Hristos a prezis de mai multe ori că va fi răstignit și că a treia zi va învia. De teamă, iudeii au pus soldați de pază la mormântul Lui. Cu toate acestea, minunea s-a întâmplat.  

Așadar, în conștiința Bisericii, Paștele nu este doar cea mai veche sărbătoare creștină, ci şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. În mod simbolic, această sărbătoare este asociată cu venirea primăverii și trezirea naturii la viață.  

Cel mai cunoscut obicei de Paște este vopsirea ouălor în culoarea roșie în Joia Mare, existând mai multe mituri care explică de ce este folosită această culoare, iar în cele mai multe dintre ele roșul simbolizează sângele Mântuitorului (mai multe detalii AICI). 

Citește și: Cum se calculează data Paștelui? De ce Paștele catolic și cel ortodox pică în zile diferite?

Când a fost sărbătorit Paștele prima dată?   

Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în jurul anului 1400 înainte de Hristos. La vremea respectivă, evreii părăseau Egiptul sub îndrumarea lui Dumnezeu. În cartea Exod (Ieșirea) din Vechiul Testament găsim instrucțiunile date de Dumnezeu pentru sărbătorirea Paștilor în timpul lui Moise.  

Cand a fost sarbatorit Pastele prima data
Pastele, sarbatorit prima data in jurul anului 1400

Deși Paștele este sărbătorit și astăzi de numeroși oameni, pentru o parte dintre ei această sărbătoare nu mai are nimic în comun cu patimile lui Dumnezeu, fiind doar un prilej de mâncare și băutură.  

În schimb, cu ocazia ieșirii din Egipt, când au sărbătorit Paștele pentru prima dată, evreilor li s-a poruncit să sacrifice câte un miel, după care să ungă ușorii de lemn ai caselor cu sângele animalului.  

În noaptea aceea, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut pe la casele egiptenilor și i-a omorât pe întâii născuți ai acestora. În casele israeliților, care aveau pe ușă sângele mielului, nu a murit nimeni, pentru că ei ascultaseră de porunca lui Dumnezeu.  

„Sângele va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea şi voi trece pe lângă voi, aşa că nu vă va nimici nicio urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului. Şi pomenirea acestei zile s-o păstraţi şi s-o prăznuiţi printr-o sărbătoare în cinstea Domnului, s-o prăznuiţi ca o lege veşnică pentru urmaşii voştri“. Exodul 12:13

Cina de Paște consta într-un miel fript în întregime, pâine nedospită și ierburi amare (un simbol pentru viața petrecută de israeliți în timpul robiei egiptene). Pentru această sărbătoare, evreii își încingeau mijlocul cu o centură, aveau încălțăminte în picioare și un toiag în mână.  

Vezi și: Ziua în care este bine să începi curățenia de Paște, potrivit tradiției. Ce trebuie să facă toate gospodinele în casă?

Cum este sărbătorit Paștele în prezent?  

În tradiția ortodoxă, începutul sărbătorilor pascale este marcat de cel mai lung și mai aspru post din an (de șapte săptămâni). Totodată, o semnificație foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când oamenii de la sate încetează muncile de la câmp și se concentrează asupra casei și a curții, astfel încât totul să fie curat. 

Tot în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă și pregătesc drob de miel, pască și cozonaci. Potrivit tradiției, în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai exact la miezul nopții, oamenii se trezesc din somn în bătaia clopotelor, se spală cu apă curată, își pun straie noi, iau câte o lumânare și pornesc spre biserică. 

La biserică, preotul, cu Biblia și crucea în mână, urmat de alaiul de credincioși, iese cu lumânarea aprinsă și înconjoară clădirea de trei ori. Când acesta rostește „Hristos a Înviat!“, credincioșii prezenți la serviciul religios spun în cor: „Adevărat a Înviat“ (acest răspuns fiind o recunoaștere a tainei Învierii).  

Ulterior, fiecare se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă, pe care o păstrează pentru tot restul anului. Ea nu se aruncă și nici nu se alătură celorlalte lumânări folosite la biserică, ci se aprinde în momentele de încercare, de primejdie și de boală. 

Ca orice mare eveniment creștinesc sărbătorit în țara noastră, Paștele este sărbătorit așa cum se cuvine, iar creștinii ortodocși au grijă să păstreze cu sfințenie o mulțime de ritualuri și obiceiuri, moștenite din moși strămoși. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...