Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar și-a găsit câștigătorul: cum a fost stabilit

Gabriel Peneș 23.11.2022, 12:43
Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar și-a găsit câștigătorul: cum a fost stabilit

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar și-a găsit câștigătorul. Marea competiție fotbalistică abia a început, pe 20 noiembrie, dar predicțiile în privința echipei ce va ridica deasupra capului trofeul suprem au fost făcute deja. După ce au rulat numeroase simulări cu ajutorul Inteligenței Artificiale, cercetătorii au decis cine va deveni campioana lumii. Sau, oricum, ce națională are cele mai mari șanse să o facă.

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar și-a găsit câștigătorul

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar a debutat pe 20 noiembrie și incită imaginația atât a fanilor, dar și a oamenilor de știință. S-au dus vremurile în care faimoase caracatiță Paul indica cu precizie învingătoarea de la Cupa Mondială din 2010 – Spania – la fel cum o făcuse și la Euro 2008 când turneul final a fost câștigat tot de naționala iberică.

De data aceasta, cercetătorii de la Institutul Alan Turing din Londra au folosit inteligența artificială pentru a afla numele viitoarei campioane mondiale. Ei au analizat scorurile și statisticile tuturor meciurilor internaționale desfășurate din… 1872 până azi.

„În datele noastre am dat cea mai mare importanță scorurilor partidelor din cadrul Cupelor Mondiale, apoi, descrescător, celor din competițiile continentale, din calificări, apoi din meciurile amicale. De asemenea, un factor cu greutate a fost și analiza rezultatelor din partidele recente. Am folosit, în plus, poziția fiecărei echipe în ierarhia FIFA, iar modelul nostru a dat o estimare a viitoarei performanțe a fiecărei echipe”, au spus cercetătorii, conform iflscience.com.

Algoritmul folosit a necesitat și peste 100.000 de simulări ale partidelor, fiind bazat pe ceea ce se cheamă „statistica bayesiană” ce utilizează gradul de încredere în rezultatele anterioare. După analiza datelor, cercetătorii au anunțat că Brazilia este marea favorită la cucerirea titlului mondial, având 25% șanse de reușită.

Campionatul Mondial de Fotbal 2022 din Qatar și-a găsit câștigătorul: cum a fost stabilit
Dacă predicțiile inteligenței artificiale se vor adeveri, Neymar va conduce naționala Braziliei către cel de-al 6-lea titlu mondial din istorie, după o pauză de două decenii

Cum a fost stabilit

Naționala condusă de antrenorul Tite este urmată în acest „clasament” de Belgia, contra căreia ar juca finala.  Argentina și Franța ar disputa „finala mică”, Messi și colegii săi urmând să ocupe locul 3. Totodată, în sferturile de finală vor mai ajunge, conform predicției inteligenței artificiale, Olanda, Danemarca, Portugalia și Croația.

Oamenii de știință au recunoscut că multe variabile n-au putut fi cuantificate în modelul lor de analiză, precum starea vremii sau eventualele reușite individuale de excepție ale unui jucător. Și, firește, „loteria” penalty-urilor, singura dată când orice echipă poate, teoretic, dar și practic, să bată orice altă echipă. Desigur, cu condiția să ajungă acolo.

Vestea nu poate decât să-i bucure pe fanii lui Neymar&Co, naționala Braziliei alergând de 20 de ani, din 2002, după câștigarea celui de-al șaselea trofeu mondial.

Pe de altă parte, o altă simulare făcută de EA Sports, creatoarea celebrului joc video FIFA, a indicat Argentina drept probabilă câștigătoare la Cupa Mondială 2022. Lucru cam greu de crezut în momentul de față, după ce Lionel Messi și colegii săi au pierdut rușinos prima partidă din grupă, scor 1-2, contra Arabiei Saudite și îi așteaptă două meciuri „de foc”, pentru calificarea în optimi, contra Mexicului și Poloniei.

Dar, în predicția EA Sports, „pumele” ar urma să treacă în optimi de Danemarca, scor 2-1, după care, în sferturi, Argentina va învinge Olanda cu scorul de 1-0, iar în semifinale va trece de Franța cu 1-0. În finală, argentinienii ar urma să învingă marea rivală, Brazilia, tot cu 1-0, printr-o gol marcat, de cine altul decât de Messi.

Este interesant, totuși că același sistem folosit de EA Sports nu a dat greș în ultimele trei ediții ale Campionatului Mondial, cele din 2010, 2014 și 2018, când a prezis corect cine va câștiga trofeul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....