Căpitanul Iranului de la Cupa Mondială riscă să fie arestat. Ce au pățit două actrițe renumite care au avut același discurs

Ana Anitoiu 21.11.2022, 13:48
Căpitanul Iranului de la Cupa Mondială riscă să fie arestat. Ce au pățit două actrițe renumite care au avut același discurs

Căpitanul Iranului de la Cupa Mondială, Ehsan Hajsafi, riscă să fie arestat, după ce a spus că el și colegii săi îi susțin pe protestatarii din Iran, ce au fost reprimate violent în ultimele luni. Două actrițe renumite care au avut același discurs s-au confruntat cu situații dificile.

Căpitanul Iranului de la Cupa Mondială, discurs curajos

Căpitanul naţionalei Iranului a spus, duminică, înaintea primului meci al reprezentativei iraniene la Cupa Mondială din Qatar, că este de partea manifestanților din țara lui. El le-a transmis condoleanțe tuturor familiilor îndoliate din Iran, în contextul în care 400 de protestatari au murit şi alţi 16.800 au fost arestaţi, conform activiștilor pentru drepturile omului.

„Trebuie să acceptăm faptul că lucrurile din ţara noastră nu sunt bune şi că oamenii nu sunt fericiţi (…) Ar trebui să ştie că suntem alături de ei şi că îi susţinem. Şi că suntem de acord cu ei în ceea ce priveşte condiţiile din ţară. Nu putem nega faptul că în ţara mea condiţiile nu sunt bune şi jucătorii ştiu asta.

Suntem aici, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să fim vocea lor sau că nu trebuie să-i respectăm. Trebuie să luptăm, să jucăm cât putem de bine şi să înscriem goluri. Şi sper că se vor schimba condiţiile conform aşteptărilor oamenilor”, a mai spus Ehsan Hajsafi, căpitanul naționalei Iranului, care joacă la Cupa Mondială în grupa B, cu Anglia, SUA şi Ţara Galilor. Iranienii au programat primul meci luni, cu Anglia.

Capitanul Iranului de la Cupa Mondiala risca sa fie arestat. Ce au patit doua actrite renumite care au avut acelasi discurs
Capitanul Iranului de la Cupa Mondiala, Ehsan Hajsafi

De cealaltă parte, liderii din Iran susţin că protestele sunt, de fapt, „revolte” orchestrate de inamicii străini ai ţării.

Ce li s-a întâmplat actrițelor care au vorbit la fel ca Ehsan Hajsafi

Două actrițe cunoscute în Iran, Hengameh Ghaziani și Katayoun Riahi, au fost reținute, duminică, la ordinul procuraturii iraniene, după ce au susținut public protestele antiguvernamentale în masă din țara lor. Cele două au fost acuzate de complicitate și de faptul că au acționat împotriva autorităților iraniene.

Anterior, ambele actrițe au apărut în public fără hijab, în semn de solidaritate cu manifestanții care au început să iasă pe stradă în luna septembrie, după decesul unei femei care se afla în custodia poliției.

Femeia, Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută de poliția morală din capitala Teheran, deoarece ar fi încălcat regulile stricte privind purtarea hijab-ul. Tânăra a murit trei zile mai târziu, pe 16 septembrie. Au existat zvonuri conform cărora polițiștii ar fi bătut-o cu un baston și i-ar fi lovit capul de un vehicul. Însă, varianta autorităților a fost că aceasta a suferit un atac de cord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...