Campioană la mită-viteză. De câte ori pe oră lua șpagă șefa secției de Oncologie de la spitalul județean Suceava

Beatrice Dumitru 26.01.2023, 20:32
Campioană la mită-viteză. De câte ori pe oră lua șpagă șefa secției de Oncologie de la spitalul județean Suceava

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava este acuzată că, deseori, condiționa acordarea tratamentului pentru bolnavii de cancer de primirea unor atenții. Aceasta a fost supravegheată de polițiștii DGA timp de șapte zile lucrătoare, perioadă în care a primit mită de la 64 de persoane.

Câtă mită primea doctorița într-o zi

Procurorii susțin că în perioada aprilie 2022-19 ianuarie 2023, doctorița Anca Ababneh, șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean din Suceava, ar fi cerut și primit în mod repetat diferite sume de bani sau produse alimenare, cum ar fi cafea, brânză, cașcaval și miere de albine, de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, pentru a le trata de cancer.

Înregistrările video realizate de anchetatori în perioada în care au monitorizat-o pe doctoriță arată că aceasta ar fi primit bani de la pacienții cu cancer sau de la membri ai familiilor acestora la fiecare 10-15 minute. Astfel, într-o zi a strâns, în mai puțin de cinci ore, peste 500 de lei, iar în alta, într-un interval similar de timp, a primit 1.200 de lei de la 21 oameni bolnavi de cancer, în timp ce pe 15 decembrie anul trecut, în mai puțin de 20 de minute, a primit mită de șase ori.

Campioană la mită-viteză. De câte ori pe oră lua șpagă șefa secției de Oncologie de la spitalul județean Suceava
Doctorița din Suceava cerea bani pentru a trata bolnavii de cancer.

Investigațiile anchetatorilor au început după denunțul familiei unui pacient căruia i-ar fi fost amânat tratamentul luni de zile și aprobat doar după ce i-ar fi dat mită medicului. Medicamentul comandat ar fi venit în aproximativ două săptămâni, dar între timp pacientul murise, scrie Monitorul de Suceava. Primul denunț împotriva doctoriței a fost înregistrat în martie 2022, iar în iunie 2022 a fost făcut un al doilea denunț.

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, în mod repetat, doctorița ar fi cerut și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri, de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

Eliberată din arest prevetiv

Doctorița fusese arestată preventiv pe data de 20 ianuarie, dar a fost eliberată miercuri seara după ce Curtea de Apel de Apel Suceava a admis contestația acesteia împotriva măsurii arestării preventive și a dispus plasarea ei în arest la domiciliu pentru 25 de zile.

Medicul a primit o serie de interdicții, printre care și cea de a nu-și mai exercita profesia de medic. De asemenea, nu are voie să părăsească imobilul unde locuieşte fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, trebuie să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemată și nu are voie să comunice, direct sau indirect, cu martori, suspecți, dar nici cu pacienţii care se aflau în supravegherea medicală, în calitate de medic oncolog, şi aparţinătorii acestora.

Doctorița Anca Ababneh are 39 de ani, este căsătorită cu un doctor gastroenterolog și au un copil în vîrstă de patru ani. În ultima declarație de avare, aceasta a trecut un venit anual de circa 300.000 de lei, mai exact, într-o lună, câștiga din salariu 25.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...