Calendar ortodox vineri 25 septembrie. Ce prăznuiește Biserica astăzi

Iancu Andreea 25.09.2020, 08:51
Calendar ortodox vineri 25 septembrie. Ce prăznuiește Biserica astăzi

An de an, pe data de 25 septembrie, Biserica prăznuiește mai mulți sfinți importanți din calendarul ortodox. Aceștia au reprezentat figuri emblematice ale ortodoxiei, după ce și-au dedicat viața slujirii lui Dumnezeu și Cuvântului Său. După trecerea lor la cele sfinte au rămas învățături importante pentru creștini.

Ce sfinți prăznuiește Biserica astăzi, în calendarul ortodox

În data de 25 septembrie, în calendarul ortodox sunt enumerați numeroși sfinți, pe care Biserica îi prăznuiește. Astfel, printre aceștia se numără Sfânta Cuvioasă Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul şi Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej. Toți cei trei au dus o viață apropiată de Dumnezeu și au reprezentat un exemplu de smerenie pentru ceilalți.

Povestea vieții Sfintei Cuvioase Eufrosina se leagă de cea a Sfântului Cuvios Pafnutie Egipteanul, tatăl său. Eufrosina este rodul rugăciunilor părinților ei, care nu fuseseră până la nașterea sa binecuvântați cu un prunc. După ce a rămas orfană de mamă la vârsta de 12 ani, Sfânta Cuvioasă Eufrosina a rămas doar cu tatăl său, Pafnutie. Când a împlinit 18 ani, pentru că și-a dorit să urmeze calea Bisericii și a refuzat căsătoria, Eufrosina a îmbrăcat haine bărbătești, intrând într-o mânăstire de monahi. Aici, ea a trăit timp de 38 de ani, fără ca cineva să afle că este, de fapt, femeie.

Pentru că tatăl său ajunsese să o caute cu disperare și amărăciune, Dumnezeu l-a ghidat către porțile mânăstirii în care se afla Eufrosina. Doar că în acea vreme, Cuvioasa se afla deja spre finalul vieții, fiind bolnavă. Sfânta Cuvioasă Eufrosina era cunoscută drept monahul Smaragd și astfel l-a primit pe tatăl său pentru a-l îndruma. Recunoscându-și părintele, Eufrosina a mărturisit adevărul în fața lui Pafnutie. Marcat profund de această întâmplare, Pafnutie a îmbrăcat și el haina mohanală după moartea fiicei sale.

Biserica prăznuiește vineri, 25 septembrie, pe Sfânta Cuvioasa Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul și pe Sfântul Serghie din Radonej
Biserica prăznuiește vineri, 25 septembrie, pe Sfânta Cuvioasa Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul și pe Sfântul Serghie din Radonej

Calendar ortodox vineri 25 septembrie. Sfântul Serghie de Radonej

Pomenirea Sfântului Serghie de Radonej se face în calendarul ortodox pe data de 25 septembrie, în fiecare an. Acesta a fost unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Rusiei. El este considerat unul dintre sfinții care a renăscut monahismul isihast rus.

Serghie de Radonej s-a născut pe 3 mai 1313 și a trecut la cele sfinte la vârsta de 78 de ani, în ziua de 25 septembrie 1391. Viața sa a fost una cu dragoste către Dumnezeu. Sfântul a împărțit averea sa după moartea părinților și apoi s-a retras la mănăstire. Una dintre cele mai mari lavre rusești, Lavra Sfânta Treime, este ctitorită de el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...